Европейската комисия отказа да коментира

AstraZeneca ще достави два пъти по-малко ваксини от количествата, договорени с Европейския съюз. За второто тримесечие на годината договорът предвижда 180 милиона дози. Шведско-британската компания ще достави под 90. Подобна е ситуацията и за настоящото тримесечие. При договорени 90 милиона се очакват около 40.

Увеличават броя на пунктовете за ваксиниране срещу COVID-19 (ЗАПОВЕД)

Новината поставя под сериозно съмнение плановете на Европейския съюз да ваксинира 70% от пълнолетното население преди края на лятото. След въпроси от журналисти Европейската комисия отказа да коментира посочените цифри.

Именно от този препарат България е поръчала най-голямо количество. По последни данни на Министерство на здравеопазването за цялата 2021 годиа страната ни трябваше да получи 4 518 232 ваксини. 

Справка на NOVA показа, че личните леари все още нямат дози въпреки заявените количества и изявеното желание и те да започнат да ваксинират населението. в софийската болница "Свети Иван Рилски", където преди дни беше разкрит денонощен ваксинационен кабинет, връщат хора заради липса на препарата, а самият пункт е затворен. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: Снимка: GettyImages