Това обяви главният прокурор Иван Гешев

"Пресечена е търговия с неистински американски и български документи за самоличност." Това написа в Twitter главният прокурор Иван Гешев.

Акцията е на прокуратурата и ГДБОП, като е била насочена срещу закононарушения в интернет пространството.

Българите в чужбина вече могат да подават заявления за документи през интернет

Главният прокурор отбеляза още, че "борбата с киберпрестъпността е предизвикателство, с което се справяме добре".

„Повдигнато е обвинение на лице, за което имаме данни, че е осъществявало търговия с документи за самоличност. Имаме информация, че са продадени повече от 230 фалшиви документа за самоличност на територията на страната ни. Контрагентите, които са купували документите, не са само от България. Реално тарифата варира между 1500 и 2000 лв. за документ. Мъжът не е работил сам. Това е човек, който осъществява контакт с други лица, които искат да закупят документи за самоличност. Има и други, които са осъществявали производството им. Ако съберем достатъчно доказателства, ще им повдигнем обвинение и на тях", каза директорът на ГДБОП Любомир Янев по време на брифинг.  

Престъпната дейност е осъществявана повече от 2 години. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.