Причината е казусът с уличения в присвояване на евросредства кмет на район "Красно село"

Върховната административна прокуратура (ВАП) изиска информация от министъра на труда и социалната политика как се изразходват европейски средства по мярката "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания - Компонент 3" във всички райони на територията на София, съобщиха от прокуратурата.

Министерството на труда и социалната политика следва да уведоми ВАП извършвани ли са проверки на всички бенефициенти по посочената мярка, констатирани ли са нарушения на процедурите и какви мерки са предприети във връзка с констатираното. От ведомството трябва да изпратят доклад на прокуратурата.

От прокуратурата напомнят, че още през май 2020 г. са започнали събирането на информация от съответните държавни институции, свързана с трансформиране на средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и прехвърлянето им към други програми, с цел подпомагане на борбата с COVID-19.

ФИНАНСОВ СКАНДАЛ В СОС: Присвоени ли са евросредства от районен кмет в София?

Причината е казуса за получените пари по мярката от кмет на столичен район. 

7602 лева - това е сумата, която кметът на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова е получила като ръководител на проекта „Патронажна грижа“. В жалба тя е уличена в присвояване на евросредства.

Започна проверка в район "Красно село" за разхищение на средства по европроект (ВИДЕО)

Столичната община вече е започнала одит на изразходваните от районното кметство евросредства по проект „Патронажна грижа“. Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ също сезира компетентните по случая органи и назначи проверка. 

А обединението „Демократична България“ оттегли доверието си от Росица Станиславова заради скандала, в който е замесено името ѝ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
Източник: БТА