От "Демократична България" оттеглиха доверието си от Росина Станиславова

7602 лева - това е сумата, която кметът на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова е получила като ръководител на проекта „Патронажна грижа“. Цифрата беше обявена на пресконференция, на която Станиславова отговори на обвиненията по неин адрес. В жалба, изпратена до заместник-кмета Дончо Бaрбалов и председателя на финансовата комисия в Столичния общински съвет Георги Георгиев, тя е уличена в присвояване на евросредства. Целта на проекта била да подпомага засегнати от COVID-19 кризата с храна, лекарства и други стоки от първа необходимост. Услугите на гражданите в нужда са предоставяни в работни дни от май до декември 2020 година.  

ФИНАНСОВ СКАНДАЛ В СОС: Присвоени ли са евросредства от районен кмет в София?

След като получил жалбата по адрес на Росина Станиславова, той поискал от район „Красно село“ подробен разчет на изразходваните средства по проекта. Четирите му писма до районната администрация не получили отговор. От администрацията на квартал „Красно село“ обаче подозират, че Георгиев е участвал в подправянето на жалбата и отхвърлиха обвиненията за злоупотреба от страна на Станиславова.  

Жители на столичен квартал на протест срещу презастрояване

Столичната община вече е започнала одит на изразходваните от районното кметство евросредства по проект „Патронажна грижа“. Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ също сезира компетентните по случая органи и назначи проверка. А обединението „Демократична България“ оттегли доверието си от Росица Станиславова заради скандала, в който е замесено името й.

За храна и лекарства за възрастни и засегнати от COVID-19 жители на район „Красно село“ са отпуснати общо над 365 хиляди лева. От тях за заплати, включително на Росина Станиславова,  са дадени 41 хиляди. Случаят вече беше разгледан във финансовата комисия на общинския съвет

„Всеки лев, който получи районният кмет, може би щеше да бъде по-ефективно използван, ако отиде за услугата. Неморалното по моите възприятия е, че районният кмет сама се е определила за най-квалифициран, най-опитен и най-знаещ”, казва общинският съветник Георги Георгиев.

„Г-н Георгиев не представлява орган, който контролира това финансиране - да спрем с политическите атаки”, призова Станиславова.

Кметът твърди не само, че не са присвоени пари, но и че работещите по проекта общинари всъщност са спестили пари.

„Проектът трябваше да приключи декември, но е до март. Останаха и средства. Имало е дни, в които сме обслужвали 280 човека - за тези 80 сме плащали от собствения си джоб”, добавя Станиславова.

На свой ред от район „Красно село“ обвиниха Георги Георгиев в представяне на невярна информация.

„Участвал ли е председателят на тази постоянна комисия в СОС в манипулацията на документи”, попита зам.-кметът на район „Красно село” Николай Веселинов.

„Аз очаквам извинение, защото в противен случай си има ред, по който да потърся правата си – това е политически театър”, отговори Георгиев.

Проверката по случая се прави от Столичната община и управляващия орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

 За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.