В Тел Авив вече се проведе първият концерт само за имунизирани

“Страната ни ще подкрепи идеята за зелен коридор при пътувания на хора с имунитет срещу COVID- 19”. Това заяви по-рано днес премиерът Бойко Борисов. А все повече държави обмислят привилегии за ваксинираните или прекаралите болестта. Израел вече въведе и първия COVID паспорт в света. В Тел Авив вече се проведе първият концерт само за ваксинирани.

Страни като Швеция и Дания вече обмислят право на свободни пътувания, посещения на културни и спортни прояви да има само след представяне на имунизационен паспорт. Експерти по медицинско право обаче твърдят, че в някои случаи различните права водят до дискриминация. У нас всеки получил втора доза от ваксината може да се сдобие със сертификат.

Израел вече ползва имунизационни паспорти

Свободно пътуване в пандемията може да има само с помощта на зелен електронен паспорт, категоричен е премиерът: “Зелен електронен коридор за тези, които са преболедували с антитела или с документа, че са ваксинирани, да не се налага им се правят PCR тестове, карантини да се слагат и да се възпрепятства пътуването”.

Страхът от бъдещи ограничения за неваксинираните кара много българи да бързат с имунизирането. Мария е част от трупа по народни танци и често пътува по света за участия. Иска да е сигурна, че няма да има пречка да замине.

„За да се върнем в нормалния начин на живот може би ваксинацията е един от тези варианти”, категорична е тя.

Кристина също чака за ваксина, но е против имунитетът да дава различни права.

„Не би трябвало да задължават хората да пътуват свободно - дали из Европа или изобщо из света, и те да се ваксинират по тази причина. Не е OK да ни задължат да отидеш примерно на почивка, свободно да си почиваш, и да се ваксинираш”, посочва Кристина.

Нов вариант на COVID-19 е идентифициран в Ню Йорк

Това е нещо, което вече се случва в Израел, казват българи, живеещи там. 

„Места като кина, театри, заведения, хотели ще бъдат само със зелени паспорти - това вече е ясно на всички. Единствените места, които могат да се посещават без зелени паспорти ще бъдат магазини, аптеки”, заяви Екатерина.

А на неваксинираните, твърди тя, вече се оказва голям обществен натиск от страна на имунизираните.  „Казват "искаме да сме свободни, омръзна ни да си стоим вкъщи, искаме да спрем да носим маски и вие ни пречите" - създава се една конфронтация. Ваксинираните обвиняват неваксинираните, че заради тях не могат да се върнат към нормалния начин на живот". 

ВАКСИНАТА НА JOHNSON & JOHNSON: 85% ефективна в предотвратяването на тежки случаи

Сред първите места, отворили само за хора с имунитет срещу заразата, са концертните зали. Посетителите трябва да притежават  "зелен пропуск" -  сертификат, издаван от правителството на Израел. Адвокати по медицинско право твърдят, че по този начин не се отнемат човешки права.

„Не може да поставяме ваксинираните, тези, които са защитени, и които представляват по-малък риск за околните, да спазват същите по тежест мерки, които трябва да спазват хората, които не са ваксинирани”, посочва адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

До ограничаване на правата може да се стигне, обаче, ако няма равен достъп до ваксините за всички граждани.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.