Сградата, паметник на културата, преди 15 години става собственост на двама австрийци

За първи път показват централната трибуна на Римския стадион в Пловдив. Уникалните археологически находки са открити преди десетилетие.  Това става под един от големите търговски центрове в града. Досега мястото беше недостъпно за посетители. 

Уникалното археологическо богатство, което никога досега не е било показвано, се намира в два подземни етажа на бившия магазин „НарМаг”. Там се намира източната част на централната трибуна на Римския стадион.  На трибуните се четат имената на знатните фамилии на древен Филипопол, които са имали своите запазени места, за да наблюдават по-добре гладиаторските битки.

Какво откриха археолозите в Римските терми до Хисаря?

Сградата, паметник на културата, преди 15 години става собственост на двама австрийци. При разширяването на подземието с изненада откриват част от Римския стадион.

 „Нашите археолози смятат, че това е била централната трибуна, на която са стояли най-видните граждани на тогавашната аристокрация, защото се намират в центъра на стадиона и на самите трибуни и седалки има изписани символи, които са обозначавали къде кой трябва да седне”, разказва Ива Шишкова, представител на австрийските инвеститори.

Някои от запазените мраморни седалки са украсени с релефно изображение на лъвски лапи. Археолозите откриват фрагменти от древната арена, както и помещенията за  животните, които са участвали в гладиаторските битки. Съхранен е и римски акведукт.

„И запазена римска канализация от преди 2200 година. Тази канализация все още работи. По нея тече вода. Това е нещо, което доказва колко напред са били римляните и трае вече толкова много години”, посочва още Шишкова.

Разчетен артефакт: Император благодари за подкуп

Австрийските инвеститори са вложили над 2 милиона евро за разкриването и съхранението на артефактите. Днес те предоставиха на община Пловдив стопанисването на историческото богатство. Срещу наем от 1600 лева на месец.

„А е и редно, поне данъка в тази си му част, да го поемем под формата на наем, за да може цялата археология да бъде достъпна както за пловдивчани, така и за гостите на нашия град”, заяви Георги Стаменов – кмет на район“Централен“- Пловдив.

След два месеца тук ще могат да влязат първите посетителите.

 „Предстои да извършим лек ремонт да може да сложим техника, която да направи пространството още по-приятно с мултимедия, с озвучаване, ще ползваме мястото за културни събития, тъй като акустиката е много добра там”, Пламен Панов, зам.-кмет по културата на община Пловдив.

В момента общинските власти обмисля каква да е входната такса за посетителите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.