Гобленът заема цели два квадратни метра

Картата на България в 143 цвята и всичките 144 шевици от всички етнографски райони на страната. Това успява да избродира без очила Величка Каменова -  майката на известния български хирург – онколог проф. Иван Гаврилов. Всички били вдъхновени от гоблена, който първа направи преди повече от 5 години българката Ирен Величкова- Ямами, която от дълги години живее в Япония.  Бродирането било и занимание, и спасение по време на пандемията за майката, чиито две деца по същото време се борили с ковид 19 на първа линия.

Пенсионираната учителка Величка Каменова била изненадана, когато получила два квадратни метра ленена панама и два килограма конци. "Моят син дойде и донесе един голям пакет с конци за бродерия и ги сложи на масата. Казах - за цял един живот има да бродирам. А той ми каза - не бързай, когато успееш да ги избродираш. И тогава извади картата на Ирен и книгата и ми заяви "Искам, мамо, ако можеш да направиш ей това, което е направила тази жена", разказва Величка.

18-годишно момиче избродира гоблен с Васил Левски

 

 Майката спазила обещанието, което дала на сина си и започнала да шие точно на 3 март миналата година. Успяла да избродира всичките 144 шевици със 143 цвята и над 1400 бода за 9 месеца.

"Най-трудното ми беше, че не можех да ходя. Оковах се на място. Даже не исках да си готвя, защото се губи време", спомня си възрастната жена. 

Храна й носили съседките на село, които също искали да видят готово паното. В него тя твърди, че е втъкала типичния за душите ни балкански огън и цялата си обич към родината.

"Такова удоволствие е да се чувствам българка, че никога не съм се чувствала по-българка от това, че съм изработила ето това нещо!", заявява с гордост Величка. 

Паното вече е подарено на Института по етнология към българска академия на науките, а парченцата панама, които останали от него родолюбивата българка избродирала и подарила на чит

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.