Решението е на Международния съвет на футболните асоциации

Случайната игра с ръка, която последва до вкарване на гол или положение за отбелязване на гол, вече няма да се счита за нарушение. Това обяви законодателният орган на футболната игра – IFAB (Международният съвет на футболните асоциации), информира gong.bg.

Противоречивото правило за игра с ръка бе фактор в четвъртък по време на мача между „Фулъм” и „Тотнъм” от елита на Англия. „Котиджърс” реализира гол чрез Джош Мая, който бе намерен след рикошет в ръката на Марио Лемина. Топката бе пратена в крайника на Лемина след изчистване на бранителя на „Тотнъм” Давинсон Санчес отблизо.

Сега IFAB е решил да промени правилото, което ще влезе в сила от 1-ви юли. Футболните турнири могат да променят правилата си след тази дата, твърди асоциацията.

„Тъй като тълкуванията около играта с ръка не са били последователни заради неправилното му прилагане, следва промяна в решенията за „инцидентната игра с ръка”. Членовете на IFAB потвърдиха, че не всяко докосване на ръката от топката в наказателното поле ще се третира като нарушение”.

„Случайният допир на топката с ръка, който довежда до това съотборник да отбележи гол или да има шанс за попадение, вече няма да се счита за нарушение. Остават нарушение събитията с игра с ръка, ако играч вкара случайно с ръка или я използва преди да реализира”.