Мъжът бил отстранен заради непристойно поведение

Съдът отстрани от съдебното заседание индийския гражданин, който беше задържан заради буйствени действия на борда на самолет на  Air France, прелитал над страната ни по маршрут от Париж за Делхи.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

В петък вечерта машината се приземи на летище София заради проблемния пътник, който беше задържан и отведен в ареста. Прокуратурата му повдигна обвинение за това, че е създал опасност за живота и здравето на пътниците.

ЗАРАДИ БУЙСТВАЩ ПЪТНИК: Самолет кацна извънредно в София (ВИДЕО)

На днешното заседание индийският гражданин не спря да говори на висок глас. След многократни предупреждения, съдът реши да го отстрани от залата и да му наложи най-тежката мярка за неотклонение. Според съдията мъжът е опасен за себе си и за околните. Психичното му състояние още не е установено въпреки документа, който беше предоставен от защитата, в който пише, че индиецът се е лекувал от психично разстройство преди две години. 

Неизлъчвани кадри от борда на самолета с буйстващия пасажер (ВИДЕО)

"Това лице е психически обременено. В документите пише, че е бил със силна депресия, предизвикана от смъртта на майка му”, каза адвокатът Николай Тодоров.

По думите на директора на Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" екипажът на самолета е действал според протокола. За дългогодишния пилот Марио Бакалов най-важното в тези ситуации е кабинният екипаж да опита да успокои пътника и останалите пасажери.

„Често пътниците имат някакъв проблем. Някои пък не са си пили лекарствата, или са употребили алкохол. Най-важното е в първия момент да се използват всички възможности за деескалация”, каза той.

Съдът назначи експертиза, която да установи здравословното състояние на индиеца, ако тя покаже, че има психично заболяване, то той ще бъде настанен за лечение и според защитата няма да носи наказателна отговорност.

Решението на съда може да бъде обжалвано. Следващото заседание е на 16 март.

 
Източник: БТА