Над 50 процента от албанките са били подложени на домашно насилие поне веднъж

Десетки чифтове червени обувки бяха разпръснати днес по стъпалата на главния булевард в албанския град Дуръс по повод Международния ден на жената, съобщава информационният портал Екзит. Червените обувки символизират броя на албанските жени, убити от мъже в резултат на домашно или сексуално насилие. До някои от обувките бяха поставени червени рози.

"ВИНАГИ НА ПЪРВА ЛИНИЯ": Шествие в защита правата на жените

Най-малко 7 жени са били убити през 2020 г., но броят на случаите на насилие се е увеличил, а през годината е имало и случаи на изнасилвания и сексуално насилие над непълнолетни момичета. Над 120 жени са били убити през последните 10 години в Албания.

Кристалина Георгиева обсъди правата на жените с финансовия министър на САЩ

Над 50 процента от албанките са били поне веднъж в живота си подложени на домашно насилие, а полицията не успява да осигури адекватна защита на жертвите и наказание на извършителите. По данни на полицията само 13 процента от оплакванията за домашно насилие са били последвани от съдебно преследване през 2020 г. От 4701 сигнала за домашно насилие през годината полицията е възбудила съдебно преследване за 615.

Къде заплащането в ЕС е равнопоставено при мъжете и жените

Има данни, че албанските жени прекарват почти една четвърт от деня си в извършване на неплатена домашна работа като готвене, чистене и грижи за децата, а мъжете - само 3,47 процента. Правителството в Албания не полага достатъчно усилия за борба срещу секс трафика, въпреки че страната е означена като източник на трафик, главно на жени и момичета. Според Съвета на Европа реакцията на съдебната власт на този вид престъпления е слаба.

Източник: БТА