Лидерите на двете страни са обсъждали стъпки в развитието на туризма, отбраната и други

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял по телефона с британския премиер Борис Джонсън, предаде Анадолската агенция, като се позовава на съобщение на Дирекцията по комуникациите на турското президентство.

Путин и Ердоган обмислят големи съвместни проекти в енергетиката

В разговора са били обсъдени стъпки за развитие на двустранните отношения в редица области, включително търговия, туризъм, отбрана, селско стопанство, услуги, инвестиции и борбата срещу коронавируса, а също и регионални въпроси.

Ердоган е посочил в разговора, че ако условията на пандемията позволяват, Турция е готова да бъде домакин през втората половина на годината на традиционния турско-британски форум "Татлъдил". Той е изразил също надежда, че туристическият сезон ще стартира безпрепятствено и безопасно през април.

Ердоган към Меркел: Турция е решена да подобри отношенията си с ЕС

Турско-британският форум "Татлъдил", който се организира от 2011 г. насам, събира водещи представители в областта на бизнеса, науката, медиите и политиката с цел укрепване на отношенията между двете страни.

Ердоган е подчертал в разговора, че подписаното на 29 декември 2020 г. споразумение за свободна търговия, представлява нова повратна точка в отношенията между двете страни. Той е добавил, че стъпките, които ще бъдат предприети в този контекст, ще улеснят постигането на определената цел от 20 милиарда долара за обема на двустранната търговия.

Първа стъпка на ЕС и Турция към подобряване на отношенията

Ердоган е заявил също, че приветства усилията на Великобритания в последно време по кипърския въпрос. Той е изтъкнал, че решение с две държави ще създаде ситуация, която е от полза не само за двете страни на острова, но и за всички с оглед на нови възможности за регионално сътрудничество.

Ердоган е изтъкнал, че Турция продължава конструктивната си позиция, както по въпроса за Кипър, така и в Източното Средиземноморие и Егейско море. Той е добавил, че въпреки провокативните действия и изявления на Гърция, тя запазва хладнокръвното си поведение и решимостта си да продължи проучвателните разговори.

Източник: БТА