Кърменето не е противопоказание за поставяне на ваксина, но не я и прави задължителна

Може ли да се ваксинираме по време на кърмене? Получава ли бебето антитела чрез кърмата? Кога ще има ваксини срещу COVID за деца? В "Социална мрежа" по NOVA NEWS говорят д-р Ралица Милчева, АГ специалист от екип "Бременност и раждане" и д-р Иванка Янкова, неонатологът, който изготви препоръките ни за ваксиниране и кърмене от МЦ "Болница Щерев".

По думите на д-р Янкова когато майката е преболедувала или при раждането е инфектирана, се дискутират рисковете при новороденото, това има отношение към изолация, кърмене, проследяване, ваксиниране.

Опасни ли са ваксините за бременни и за репродуктивността

А кърменето не е противопоказание за поставяне на ваксина, но не я и прави задължителна.

"В кърмата се образуват антитела, ако майката е преболедувала ковид. Не се знае дали предпазват от вируса, но може да го предпази от други инфекции", обясни тя.

Според д-р Милчева COVID протича разнообразно – във всеки период на бременността и с разнообразна симптоматика. А Антибиотици и разредители за кръвта могат да се използват и при бременни.

Над 10 лекции от водещи специалисти в помощ на бъдещи родители

"Бременните са с понижен имунитет, малко по-високорискови са. Имунната система лека-полека се възстановява. Докато кърми жената е в риск, защото изразходва енергия", споделя тя.

Още информация и съвети вижте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.