Темата коментира д-р Румен Хичев

Съединените щати са напът да приключат с имунизацията до три месеца. Само за ден два милиона души отвъд Океана бяха ваксинирани - толкова, колкото в Германия от декември досега.

„Ваксините, които имат разрешение за спешно клинично приложение в САЩ са на Pfizer, Moderna, CureVac и „Джонсън и Джонсън”, обяви д-р Румен Хичев - член на COVID-щаба във Вашингтон.

Ваксинационен паспорт: Дискриминация или сигурност?

Той коментира и спряната имунизация с препарата на AstraZeneca.

„Подозирам, че основната причина за притесненията в тази насока е свързана с новия вариант, който се появи и само за няколко месеца заля държавите. Говорим за едно много значително увеличаване на смъртността при британския вариант на вируса. Това, насложено с някои неблагополучия, които ние все още не знаем дали са свързани с ваксината. По мое мнение, вероятността да са свързани е изключително ниска. В такива случаи подходът е на изключителна предпазливост”, коментира докторът. 

Д-р Хичев каза, че в Щатите Центърът за контрол над заболяванията е излязъл с препоръки за ваксинираните.

„За хората с пълна ваксинация е възможно да свалят маските в затворени помещения. Това обаче е възможно, когато те са с други имунизирани или с хора, които нямат рискови фактори”, обясни той.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК