Защо Филип Пупарт харесва страната ни повече от родината си?

Това че Филип е влогър, който разказва и показва красотата на България, едва ли ще изненада някого. Изумителното е, че лъчезарният мъж не е българин, а белгиец. В своя YouТube канал „Това е България” пътешественикът прави кратки филмчета, в които разказва за местата, които е посетил.

„Това е моето хоби - да пътувам и да търся историята на всеки паметник, всяка забележителност. Паметниците в България ми разказаха много за нейната история. Ако шофирам и видя паметник, винаги спирам и се питам: „Какво прави този монумент тук? Чета какво е написано - имена, дати” – разказва Филип Пупарт.

Една от последните дестинации на влогъра е живописното градче Дряново. На път за Габрово Филип случайно спира за кратка почивка в Дряново и след разходка осъзнава каква богата история е скрита в сърцето на Предбалкана, в родното място на изкусния възрожденски гений Колю Фичето. И ако проследим филмчетата, ще разберем почти всичко за майстора, чийто неповторими къщи, църкви и мостове са пръснати из цяла България.

Любопитно е, че видеото на Филип става хит, не толкова сред чужденците, а точно обратното - сред българите. А в Дряново хората са очаровани, обяснява зам-кметът Николай Карагьозов. 

„След като пуснахме публикация в страницата на общината, това стана една от коментираните теми между хората. Лично за мен, най-запомнящото се беше старата улица, тъй като през годините тя е пренебрегната. А когато той мина оттам и разказа за всяка една отделна къща, се видя, че мястото е много интересно и е важна връзка между моста на Колю Фичето и централната градска част с часовниковата кула”, допълва Карагьозов. 

Филип Пупарт не е от онези богати европейци, дошли у нас да пилеят парите си. В България е вече 12 години. Има къща в Попово. Разчита на скромна пенсия и инвестиции, от които получава допълнителен доход. Обикаля България със непретенциозен стар бус. В него е качил матрак, на който спи, сандък, който използва за маса и своя велосипед.

Докато мнозина българи търсят щастието си по широкия свят, Филип е намерил своето в България. Неговото обяснение е просто.

„Никога не съм усещал Белгия като свой дом. Не харесвам начина на живот там - с целия този стрес. Обществото е претрупано от правила, които трябва да се спазват. Повече, отколкото е необходимо. И още нещо - с моите доходи тук мога да живея, а там - само да оцелявам. И точно това важи за повече от половината белгийци. Хората работят, работят. Някои се наемат да работят на две, три места - само и само да оцелеят. Аз например получих образование за автомеханик. Работех като такъв, имах дори свой бизнес. Но нищо не се получи. А тук в България открих един напълно различен начин на живот. Правя това, което харесвам. Радвам се на всеки ден”, обяснява той. 

Тази зима Филип е решил да прекара студените месеци в Несебър. Ще заснеме и разкаже историята на Стария град, но чака идването на пролетта и събуждането на природата.

Още за Филип Пупарт и неговата страст да показва и разказва за България вижте ТУК