Външният министър каза, че засега няма нищо ново в разговорите

Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи заяви днес, че решаването на спора с България не е поставено като условие за започване на преговори за членство на неговата страна в Европейския съюз, предаде агенция МИА.

Османи обаче отбеляза, че настояването на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархей спорът да бъде решен по-бързо, се дължи на факта, че всички решения в ЕС се приемат с консенсус и докато няма съгласие от България, процесът на преговори не може да започне.

"Политиката на разширяване в Европейския съюз се приема с консенсус и ако няма съгласие на една от 27-те страни членки, процесът не може да се движи напред. Така че, докато Република България не даде съгласие за приемане на преговорната рамка и свикване на междуправителствена конференция, значи, че няма консенсус и не може да се продължи напред", каза Османи на пресконференция днес, посветена на преброяването на диаспората.

Отговаряйки на журналистически въпрос, външният министър каза, че засега няма нищо ново в разговорите с България, и подчерта, че в момента София се е фокусирала върху вътрешните си проблеми и предстоящите избори. Той обаче посочи, че е добре в този период да продължи комуникацията между институциите.

Османи каза, че комисията по историческите въпроси трябва да приеме годишен доклад за работата си и този документ, заедно с наскоро договорения план за действие, няма да решат спорните въпроси, но все пак ще създадат едно по-високо ниво на взаимно доверие.

Преди три дни на икономически форум в Тирана еврокомисарят по разширяването Оливер Вархей заяви, че Република Северна Македония има стабилен напредък в реформите, но е "важно бързо да се намери взаимноприемливо решение за двустранните спорове с България".

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.
 
Източник: БТА