Това заяви шефът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев

Връщат тежките мерки срещу COVID-19 в столицата и Софийска област. Очаква се още в следващите дни да затворят отново училища и детски градини, молове и фитнеси!

Мярката идва след рекорден брой новозаразени от началото на годината - 4637 случая. Положителните проби са цели 24 на сто от направените тестове. Абсолютен рекорд беше поставен и в болниците, които отчетоха 7269 пациенти с COVID-19.

"Ще предложим да се затворят молове, ресторанти, училища, детски градини, фитнеси и забрана на всички културни мероприятия", каза шефът на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев. Той участва в среща за мерките в столицата със здравния министър проф. Костадин Ангелов, членове на Оперативния щаб, кмета на столицата Йорданка Фандъкова и директори на болници.

Рекордно висок брой хоспитализирани с COVID-19, над 4600 нови случая

София е една от 5-те области, преминали прага от 600 заразени на 100 000. Две заседания на експертите се проведоха днес в здравното министерство. Целта беше да се намери начин да се обърне негативната трайна тенденция за влошаване на епидемиологичната обстановка.

Не може да се говори за локдаун на този етап, категорични са здравните власти. Няма да се стига и до най-тежките ограничения от пролетта на миналата година - като КПП-та и забрани за разходка в паркове.

Часове наред експертите решаваха кои ограничения ще доведат до спад в броя на новите случаи в столицата.

„Обсъждането е сериозно, ситуацията наистина е чувствително променена. Доста е тревожна”, коментира столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Проф. Асен Балтов: На предела сме, заведенията трябва да спрат да работят

„Това, което докладваха и от Бърза помощ, е, че към момента само за една смяна има 470 повиквания, от които малко над половината са за COVID-пациенти. За съжаление една голяма част от тези пациенти автоматично влизат в интензивните сектори”, заяви д-р Данчо Пенчев.

Натискът към болниците може да бъде овладян само с навременни мерки, категорични са здравните власти.

Първите реакции срещу новото затягане дойдоха от потърпевшите бизнеси.

„Според всякакви проучвания от световен мащаб се показва, че пазаруването в моловете не е опасно, но явно властите имат друго мнение по въпроса”, коментира Димитър Кехайов, управител на търговски център.

„Този път ние няма да стоим и да гледаме отстрани. Ако се стигне отново до затваряне, с другите бизнеси сигурно ще се съберем и ще коментираме за някакви протестни действия”, заяви Емил Коларов  от Сдружението на заведенията в България.

За ответна реакция към мерките се заканиха и спортните зали.

„Ние, хората от фитнес бранша, обмисляме даже да предявим колективен иск към едно такова постановление, защото то ще има сериозни последици върху бизнеса”, заяви Христо Ченов, управител на фитнес зала.

От здравната инспекция не изключиха вероятността новите мерки да продължат по-дълго от предвиденото.

„Първоначално ще бъдат въведени за 14 дни”, каза д-р Пенчев.

А в зависимост от резултатите е възможно да бъдат удължени. Експертите призоваха и за лична отговорност за справяне с пандемията. И днес обаче в големите търговски обекти имаше глобени за неправилно носене на маска. 

Глобите за неспазване на мерките остават непроменени - от 300 до 1000 лева.

За момента болница „Св. Анна” е отделила 50% от всичките си легла за болни с COVID-19. В лечебното заведение има 270 пациенти с COVID-19, 25 са в реанимация. 30% от детското отделение е заето от деца с коронавирус. Фактът, че всеки ден има такива, включително и с майките им, е притеснителен. Притеснително е и, че нарастването на случаите с COVID-19 запълва голяма част от капацитета на болниците”, заяви директорът на Университетската болница „Св. Анна" Славчо Близнаков.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

„Св. Анна”, „Пирогов” и ВМА са стратегически болници от гледна точка на спешната помощ. Започва да се чувства недостиг на ресурс за обслужване на спешните болни и затова е важно да се намери баланс”, коментира той. И допълни: „Ситуацията в София към момента е под контрол. Има пълно взаимодействие между директорите на болниците, както и координация с РЗИ и министъра, но увеличаващият се брой случаи ни кара да обмисляме различни мерки”.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК