„Има много хоспитализирани хора. За съжаление, вирусът се е подмладил", каза още тя

Спешна помощ обяви, че е на ръба на възможностите си заради многото заразени с COVID-19.  В Центъра в София получават по 500 повиквания за 12-часово дежурство, а работещите екипи са около 30. В периода 8-15 март повикванията са били близо 1500. Така дори се налага част от чакащите пациенти да бъдат оставени от едната смяна към другата, тъй като екипите са малко. При  последния такъв случай са прехвърлени над 100 адреса.  Голям се оказва и проблемът с обажданията от хора, които нямат нужда от спешна помощ, а просто от консултация.

Д-р Евгени Петров започва смяната си в 07.30 ч. До обяд вече е преминал през 4 адреса на пациенти с коронавирус. Екипът ни тръгна с него към петия.

„Отиваме при мъж на 41 години с коронавирус. Подал е сигнал до Бърза помощ, защото е с двустранна пневмония и кръвохрак”, обясни д-р Евгени Петров от Спешна помощ.

 

 

Нов рекорд при настанените с COVID-19 в болници

Болният живее в село Подгумер, което се намира на 15 км от София.  Екипът прави преглед и установява, че в случая не се налага хоспитализация.

„Пациентите са притеснени, искат бързо да оздравеят, но на практика се изисква време. Ревизирахме терапията. Състоянието му е стабилно”, обясни д-р Петров.

В случая екипът се отзова само за преглед, което го отклонява от спешните пациенти. Това се случвало много често.

„От всички тези повиквания, 50 пациента с коронавирус се преглеждат от нашите екипи и се оставят за домашно лечение. 30-40 се хоспитализират за едно 12 часово дежурство”, каза доц. Нина Ръсина, директор "Медицинска дейност" - ЦСМП София.

 

Проф. Балтов: Има нужда от строги мерки за две седмици

Медиците предупреждават, че напливът може да стане невъзможен за реакция.

„Моля  Ви пощадете всички хора, които работят в здравната система. Наистина всички сме на ръба. Не можем да се справим с такъв тежък наплив”, призова Катя Сунгарска, говорител на ЦСМП София.

В координационния център на Спешна помощ обажданията не спират. Оказва се много често за психологическа подкрепа.

„Като чуят тази диагноза и се панират. Правят нервни кризи, имат паник атаки”, разказа Адрияна Галева от Спешна помощ.

„Молим пациентите, част от които може би не са пациенти, а просто притеснени хора, да търсят личните си лекари, а не нас, защото хората, които наистина имат нужда от Спешна помощ, понякога не могат да се свържат с нас”, каза още Сунгарска.

Oсвен ежедневното натоварване на медиците остава и рискът от заразяване. Въпреки че се е ваксинирал д-р Петров се тревожи, тъй като след пациентите с коронавирус се прибира при жена си, която скоро ще ражда.

За една година 9 служители на Спешна помощ са загубили живота си след заразяване с COVID-19. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК