Не са намерени следи от изчезналия в Рила сноубордист

Издирвателните акции за изчезналия в Рила сноубордист бяха подновени днес. Четвърто денонощие няма следа от 34-годишния мъж, за който се предполага, че се намира под лавина. Отново заради лавина е починала световната шампионка по сноуборд от 99-та година – Жюли Помагалски. За екстремните експерименти клопките на планинския туризъм гости в студиото на "Социална мрежа" по NOVA NEWS са Андрей Балевски – планински водач и фрирайд състезател и Симеон Павлов – млада надежда във фрирайда в България, в дисциплина ски мъже.

Най-напред Емил Нешев – директор на Планинска спасителна служба, се включи с последна информация за изчезналия в Рила сноубордист.

По думите му предполагаемото място за търсене е било падналата лавина, но никаква следа не е открита. Опитват да работят с детектор, за да засекат електронно устройство. Претърсени са всички характерни места по трасето на лавината. Остава да се претърси лавината със сондиране, но това ще стане когато снежната покривка послегне.

"Допуснато е да се раздели групата и е оставен един човек да се оправя в планината, а това е грешка. Друга вероятна причина е да се е загубил вследствие на влошените климатични условия", обясни Нешев.

Подновяват издирването на изчезналия в Рила сноубордистБалевски

Според Андрей Балевски пък най-опасното при излизане извън пистите е самия човек – той може да предизвика лавина.

А един състезател трябва да бъде много добър на ски, за да бъде фрирайдър.

От своя страна Симеон Павлов заяви, че винаги се съобразява с условията в планината, има огромен респект към нея. Той смята, че хората трябва да си запознат колко нов сняг има, стари слоеве, какви снеговалежи е имало, преди да се качат.

"Много е важно да познаваш планината и да ходиш с хора, на които можеш да разчиташ", смята той.

Александър Михайлов, експерт по лавинна безопасност, направи демонстрация на проверка за лавинна опасност.

Трагичен инцидент: Лавина помете и уби световен шампион (ВИДЕО)

Публикуваме лавинни бюлетини за Банско (метеопрогноза, как се развива снежната покрива във времето) и има лавини служби.

Анализира се снежната покривка, следи се за трансформация на слоевете и най-вероятните места за лавини.

Проверката за лавинна опасност се осъществява чрез колонен тест – гледа се дали има скъсване или потенциал за отцепване на лавината с 10 потупвания

Повече вижте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.