Допълнителното количество ваксини обнадежди здравните власти за справянето с пандемията

България ще получи допълнително  милион и 300 хиляди РНК ваксини в следващите три месеца. Това стана ясно след споразумение между европейските лидери късно снощи.  С него те преразпределят препарати към страните, които изостават във ваксинационните си планове. Сметката на здравните власти у нас е, че може да достигнем 50% ваксинирани до края на юни.

Борисов обяви колко допълнителни дози ваксина ще получи България

Добри прогнози направи  главният здравен инспектор Ангел Кунчев. Според него страната ни спокойно може да постигне 50% имунитет до средата на годината,така четвърта вълна на пандемията няма да има. А при 70 на сто ваксинирани пандемията ще приключи. Прогнозата е до началото на май в България да има достъп за всеки желаещи до четири ваксини, а лекарите у нас да могат да правят по 50 хиляди имунизации на ден. Междувременно ваксинацията може да стане изискване за започване на работа в определени сфери.

Допълнителното количество ваксини, което ще получи страната ни,  обнадежди здравните власти за справянето с пандемията.

Доц. Кунчев: При 70% имунизирано население епидемичното развитие е невъзможно

„Оттук нататък не липсата и забавянето на ваксини ще е ключово, а желанието на хората да се имунизират. Ако до края на юни с тези количества, които идват, ние достигнем 50% обхват, каквато е целта на ЕС, вече реално тежка епидемия няма да има, ако достигнем 70 въобще епидемично развитие е невъзможно”, смята Кунчев.

До споразумение за  допълнителните дози от Pfizer/ BioNTech се стигна след тежки преговори  между европейските лидери. Очаква се ваксините по принципа на солидарността да бъдат доставени у нас между април и май. А според доцент Кунчев процентът на желаещите да се ваксинират у нас постоянно расте. В голяма част от болниците има разкрити зелени коридори за ваксинация, но за момента е  само ваксината на Оксфорд.

„Зелени коридори” за ваксиниране в София и днес

Според д-р Васил Михайлов, който ваксинира в Александровска болница, най-добрата ваксина е поставената.

„Уговорката е такава, че могат да бъдат ваксинирани с ваксината, която е налична. Ако имаше Pfizer или Moderna,  те щяха да могат да избират. Увеличение не бих казал, че има, но няма и някакъв спад. Това е тук от моята камбанария. Истината е, че е важно да се ваксинират хората”, заяви медикът.

Според експертите цифрите говорят сами за резултатите.

„От 13 хиляди починали има ли един имунизиран – няма. От 10 хиляди в болници – има много малко изключение след първа доза”, обясни Кунчев.

Затова ваксината може да стане задължителна за определени сектори. У нас първо за социалните работници.

„Предлагам това да бъде предварително условие за започване на работа, както и в момента е имунизацията за хепатит B,  за да работите в болница”, поясни главният инспектор.

Здравните власти правят опити да подобрят организацията за снабдяване на личните лекари с ваксини, но засега остава старият метод – общопрактикуващите лекари ги взимат сами от РЗИ.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК