Цялата прелест на Стара планина е събрана в Искърското дефиле

Колкото и пъти да прекосиш Вазовата екопътека, винаги ще ти се идва отново. Скални зъбери, зелени била, тихи гори и живописни реки – цялата прелест на Стара планина е събрана в Искърското дефиле. Точно там се издига величественият водопад Бовска Скакля - разделен на два скока с обща височина над 120 метра. Това го нарежда сред най-високите водопади в България. 

По Вазовата пътека се изкачваме на 950 метра надморска височина, по ръба на отвесните скали, където виждаме криволичещата тихо Заселска река и мястото, от където водите й падат в бездната. Панорамата е уникална с цялата прелест на дефилето. 

Приказен свят с много подземни потайности и великолепие, което те оставя без дъх. От село Крушуна по пътя от Ловеч към Левски, откриваме зелен рай, където са разположени едноименните водопади. Основната пътека не е дълга и за 30 минути се стига до поредицата водни скокове, които напълно оправдават славата на това място. Природата тук наистина се е престарала. Под лъчите на слънцето водата се точи по зелени тераси, рисувайки форми, извадени от въображението на авторите на приказки. 

Гигантски парчета земя, разсечени от природата в десетки причудливи форми. Живописната каменна долина е известна сред хората като “Пропадалото”, а геолозите я наричат “Тектонски грабен “Калето”. Съвсем близо до този геоложки феномен се намира Реселешкият водопад. Встрани от пътя между селата Реселец и Бресте намираме приказна тясна пътечка, която ни извежда пред малко езерце. 

Реселешкият водопад не е от най-високите. Около 10 метра е височината. Но е интересен със сухата пещера зад него, която позволява да минем под водите, които падат от скалите. Изглежда лесно, но не е така. С хлъзгави обувки преминаването е истинско предизвикателство на ръба на опасното. 

Пред нас е долината на река Вит, а около нея - впечатляващите ридове на Тетевенската и Васильовската планина. Там, в ниското, се вие живописна екопътека, до която има автомобилен път от центъра на Тетевен. 

Сравнително равен маршрут, без резки изкачвания и слизания, който върви от двете страни на река Козница. Тук, по речните камъни, покрай старите букови дървета, е сенчесто, зелено и прохладно. Пътеката е кратка - около 600 метра, но пък финалът е забележителен - невероятно красив водопад, наречен “Скока”. 

Кристалните води на реката падат от височина 15 метра. Издълбали са скалите в чудни форми. Едно от многото места, събрали неподправената красота на Тетевенския Балкан, които ще ни накарат да се върнем тук някой ден. 

Дълбоко в дебрите на Балкана това място е достъпно само пеш и може би затова е запазило своята девствена прелест. Високо над Калофер по пътя към връх Ботев минаваме покрай хижа “Рай”, кацнала на малка планинска ливада. А точно зад нея, нагоре покрай малък каменен параклис, високо от ръба на непристъпния отвесен гранитен зъбер струи вода. 

На около 1500 метра надморска височина това е долната част на водопада Райско пръскало -  най-високият, постоянно течащ водопад не само в България, а и на Балканския полуостров. Водата скача от главозамайващите 124 метра. 

Всеки любител на водопадите трябва да види водопад Варовитец. Живописно изкушение, скрито под Старопланинския Черни връх, съвсем близо до Етрополе. GPS-ът лесно ще намери село Рибарица до Етрополе, от където вековна букова гора примамливо отваря своите врати към прелестна пътека в планината.

До водопад Варовитец води малката река, която се точи покрай оградата на Етрополския манастир. Няколко минути след като кубетата на храма се губят зад високите дървета, пред нас се изправя един от най-красивите водопади в страната. Варовитец е висок 15 метра и пада по ръба на изсечена в карстовия склон дупка, наподобяваща пещера. 

На границата на Земенската и Конявската планина, река Струма прорязва пейзажа в очарователен пролом, дълъг 22 километра. Намираме на GPS-а село Полска Скакавица и оттам поемаме към едноименния водопад. След около 30 минути по равен коларски път се озоваваме до последните къщи в една от махалите. Следваме маркировката и слизаме по пътеката надолу към коритото на река Струма. В района на водопада има много карстови пещери. 

Пресичаме орехова гора и пред нас се изправят почти отвесните скали на Полска Скакавица. Изградени са две площадки за наблюдение. Горната предлага панорама към Земенския пролом под падащите води. За да усетим обаче истинската магия на това място, слизаме още по-надолу. Там, където планинският поток зрелищно се разбива в камъните от 50 метра височина. Водата скача по няколко стъпала, преди да падне в бездната под скалите. За разлика от други подобни водопади, с времето ерозията прави “Полска Скакавица” все по-голям и по-внушителен.