Той призова страните от НАТО да засилят военното си присъствие в Черноморския регион

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес, че път към членството в НАТО е единственият начин да се сложи край на войната в източния регион Донбас. Зеленски заяви това след телефонен разговори с генералния секретар на Алианса Йенс Столтенберг, предаде Ройтерс.

Украинският държавен глава призова страните от НАТО да засилят военното си присъствие в Черноморския регион като акт на „мощно възпрепятстване“ на Русия.

САЩ и Русия са обсъдили кризата в Украйна

По думите му НАТО ще изпрати „истински сигнал“ на Москва с план за членство на Украйна.

В туит до Столтенберг след разговора със Столтенберг Зеленски посочва, че Киев е ангажиран с реформи в отбраната, изисквани от Алианса за получаване на План за действие за членство за Украйна.

„Но само реформи няма да спрат Русия“, смята украинският лидер: „НАТО е единственият начин да се сложи край на войната в Донбас, а План за действие за членство на Украйна ще бъде истински сигнал за Русия“.

Столтенберг заяви, че алиансът е „сериозно загрижен“ от военните маневри на Русия около границата с Украйна и подкрепя суверенитета на Киев. Той каза, че се е обадил на Зеленски, „за да изрази сериозна загриженост“.

По-рано Киев обвини Москва, че е струпала хиляди войници на северните и източните си граници, както и на полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014 г.

Същевременно САЩ предупредиха, че имат готовност да се намесят и поискаха обяснения по темата от Русия.

От своя страна Русия обяви, че е предупредила САЩ за последиците от „провокациите“ на Киев в Югоизточна Украйна.

Байдън потвърди пред Зеленски подкрепата на САЩ за Украйна

Кремъл настоя, че плановете на Украйна за членство в НАТО трябва да вземат предвид възгледите на украинците в източната част на страната, които смятат подобно решение за недопустимо.

„Не виждаме намерение Украйна да се успокои и да се отдръпне от военната тематика...Главното е нищо да не провокира бойни действия на украинските сили към своя народ или жителите на самопровъзгласените републики“, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Източник: БНР