Премиерът коментира резултатите от вота при посещение в Рилския манастир

"Спечелихме вота в 24 избирателни района. Считате ли, че сме победени? Проявяваме толерантност. С 1 или 2 района имаш претенциите, че си взел 31". Това заяви премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Бойко Борисов при посещението си в Рилския манастир в четвъртък.

Той обясни и какви подобрения в инфраструктурата са направени в района. "Искам да благодаря за цялата подкрепа, да се извиня, че три месеца беше затворен пътя, но имаше струпване на скална маса. Сега сме го укрепили. Като извинение отпуснахме допълнителни пари за загубите от продажба на свещи и намаляването на персонал", каза той в светата обител.

„Силата ни е в това, че когато има проблем, ние го решаваме. Подпомогнали сме възстановяването и изграждането на много храмове в цялата страна и ще продължим да го правим“.

Борисов: Благодаря на медиците, за които през последната година нямаше почивен ден

Правителството вчера отпусна на Рилския манастир 240 000 лева. Решението на кабинета е в резултат на отправената към премиера молба от игумена - адрианополски епископ Евлогий, за подпомагане издръжката на Светата обител за първото тримесечие на тази година, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. 

В хода на срещата министър-председателят Борисов изтъкна, че хилядите поклоници отново ще могат да посещават Рилския манастир след като бе възстановено движението по пътя за Светата обител след укрепване на срутището. В засегнатия участък бяха извършени необходимите укрепителни и обезопасителни работи на скалния масив, за да може да се осигури безопасното преминаване по пътя към Рилския манастир. От двете му страни са монтирани диагонални въжета с дебелина 12 мм върху стоманената мрежа по откоса, която е закрепена към ската със стоманени анкери и монтажни скоби.

Пътят към Рилския манастир остава затворен поне до спиране на валежите

Премиерът Борисов акцентира, че с усилени темпове в последните години бяха реновирани много църкви, манастири, джамии. В рамките на мандата правителството отпусна на Рилския манастир 3 052 000 лева. В този контекст Адрианополският епископ Евлогий изказа огромна благодарност към министър-председателя и правителството за финансовата подкрепа и припомни, че преди 1989 г. с десетилетия държавата е била в дълг към църквата. „Сега всичко, което правите за обновлението на храмовете, е добре за целия народ и то ще остане“, категоричен бе епископ Евлогий