Карлос Насар се върна с медал от първенството в Москва

Българския национален отбор по вдигане на тежести продължава с блестящото си представяне и води във временното класиране с най-много спечелени медали на Европейското първенство в Москва. Снощи се върнаха част от състезателите ни, като един от тях е 16-годишният българин Карлос Насар, който постави нов европейски рекорд.

Нов медал за България на европейското по вдигане на тежести (ВИДЕО)

Той постигна изключителен успех, като направи дебют при мъжете и постави нов европейски рекорд в изтласкването. Само 1 килограм не му достигна за победа в крайното класиране и спечели сребро.  

Само на 16 години, а вече побеждава и мъжете, какъв обаче е пътят към успеха? Дни преди участието на Карлос на Европейското първенство в Москва се срещнахме с него заради друг негов успех . На контролно състезание, той подобрява и световния рекорд.

Трети златен медал за България във вдигането на тежести

„В Асеновград ходихме на неофициално състезание, само националния отбор, и тогава направих световен рекорд в изтласкването, 210 килограма изтласнах тогава”, разказва той.

Още от ранните етапи на спортната му кариера си проличава, че го очаква сериозно бъдеще в щангите. Колекцията му от медали е впечатляваща.

„Аз съм ставал републиканси шампион много пъти, не знам колко пъти даже. След това ме взеха на първия ми лагер за националния отбор на 12 или 13 години. Заведоха на Европейско в Косово до 15-годишни, тогава се класирах на 4-то място. След това следващатата година отново ме взеха на лагер за Европейско, но в Милано, на което направих 6 от 6 опита. 147 кг тласнах тогава и се класирах на първо място и станах европейски шампион до 15-годишни тогава. И след това ходих на световно в Лас Вегас, на което отново станах първи до 17-годишни. След това европейско в Айлат, пак първи станах”, споделя Карлос.

България спечели злато и сребро в първия ден на европейското по щанги

Карлос Насар е роден през 2004г. в Червен Бряг и вече е професионален състезател. И макар , че е само още  тинейъджър, той се състезава при мъжете в категория до 81кг. Хъсът му да печели медал след медал е само част от това, което го прави истински щастлив.

„Всеки път, когато станеш първи, пускат българския химн, което е голяма гордост, да развееш българското знаме и да прославиш така не само себе си, а и българската страна. Да покажеш, че все още има спортисти в България”, смята спортистът.

От  треньорския щаб на Националния отбор по вдигане на тежести, вярват че Карлос ще слави България и на световната сцена.