Задължителното предучилищно образование обхваща и тази възраст

52 общини у нас са осигурили места за приема на всички 4-годишни в детските градини. Задължителното предучилищно образование вече обхваща и децата на тази възраст след законови промени в края на миналата година. Предизвикателствата са в големите градове, а причината – необходимостта от още сгради за детски градини.

Правителството отпуска допълнително 34,5 млн. лв. за училища и детски градини

Гергана Добрева е майка на Делян, който е на три години и половина. От месеци се опитва да запише сина си на детска градина, но без успех. Делян не е посещавал ясла, поради което не е с приоритет сред кандидатите за местата.

„Най-накрая разбрахме, че за набор 2017 никъде няма места. Тоест, ако аз искам сега от „Пиротска” да отида в друг квартал, където има по-малко желаещи, например в „Бусманци” или „Кремиковци”, аз пак не мога, защото местата за този набор са ограничени“, каза Добрева.

Надеждата за Гергана се крие в решението 4-годишните задължително да тръгнат на детска градина. Столицата обаче скоро няма да е подготвена за приема на всички в тази възраст.

„Значи шансът за нас е когато той стане на пет, да влезе в предучилищна градина, друг шанс нямам”, добавя майката.

Колко ще плащат за дете, неприето в общинска градина (ЗАПОВЕД)

„В момента сме убедени, че около 95 процента от 4-годишните в София са обхванати, разбира се, тези изчисления са условни“, коментира зам.-кметът в Столичната община Тодор Чобанов.

Планът на Столичната община е до 2023 година да изгради достатъчно нови градини, така че всички 4-годишни да бъдат обхванати. До декември ще бъдат разкрити 8 нови обекта, а паралелно се работи върху десетки други.

„Това са рекордни за историята на София параметри. Никога не е имало толкова голям брой обекти и ново строителство“, добави Чобанов.

Докато в столицата тече подготовка за приема на 4-годишните в детските градини, други 52 общини вече са осигурили нови места.

„Базите позволяват. Нямаме проблема на големите градове, в които се налага да има някакво отстояние във времето поради невъзможност или неналичие на персонал“, смята директорът на детска градина „Здравец” в Монтана Ирена Крумова.

Срив на системата за кандидатстване за 1 клас и детски градини в София

Независимо от това, че не навсякъде инфраструктурата е подготвена, имало съществена причина 4-годишните да станат част от задължителното предучилищно образование.

„По-добрата социализация на децата в тази възраст. Тя е изключително важна – да са в група с други деца“, обясни зам.-кметът на София.

Освен социализацията, Гергана вижда в задължителната предучилищна подготовка възможности и за родителите. „Ние трябва да изкарваме някакви пари”, заключи тя.