Спомени за посещението на Юрий Гагарин в България

Днес отбелязваме Международния ден на авиацията и космонавтиката. В Долна Митрополия ще бъде открит юбилейният семинар на тема „Бъдещето на въздухоплаването и космическите изследвания в Република България”. 

60 ГОДИНИ СЛЕД ГАГАРИН: Корабът "Союз Ем-Ес 18" се отправи към МКС (ВИДЕО)

По повод 60-ата годишнина от първия полет на човек в Космоса министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще инспектира битовия корпус на университета, изцяло ремонтиран през последната година.

Юрий Гагарин е първият човек, полетял в Космоса. Това се случва на 12 април 1961 г. Гагарин е роден и расте в семейство на дърводелец и доячка. Като дете преживява нацистката окупация на родното му село Клушино. Завършва техникум със специалност леяр, занимава се активно със спорт. През 50-те години започва да се увлича от авиацията и отбива военната си служба във военновъздушните сили. През 1959 г. подава заявление за включване в групата на кандидатите за космонавти и в началото на 1960 г. е одобрен.

Руски робот излетя в Космоса (ВИДЕО)

На 12 април 1961 г. в 9.07 ч. московско време Гагарин се отправя към Космоса от космодрума Байконур с кораба "Восток 1". След 108 минути и една пълна обиколка на Земята Гагарин се приземява с парашут като първият човек, полетял в Космоса.

През май 1961 Гагарин пристига у нас. Преди да се приземи в София, български летци посрещат самолета му с почетен ескадрон от изтребители. Посрещнат e на летище София с държавни почести от хиляди, начело с първия секретар на ЦК на БКП - Тодор Живков.

Булевардите на София са препълнени. Хора по балконите, по покривите на автобусите, хиляди приветстват първия в Космоса, който преминава в откритата лимузина, заедно с Живков.

На 12 април 1961 година новината за първия човек в Космоса летецът Слав Добрев научава по радиостанцията, докато е във въздуха. А седмици по-късно го вижда в София.

 

 

Авиаторът бил дълги години командир на Правителствения авиоотряд – звеното, което обслужва висшия ешалон на властта. Има над 13 500 часа във въздуха. Лично се познава със светилата в космонавтиката Алексей Леонов, Николай Рукавишников, Валентина Терешкова, Адриан Николаев. На борда е возил Рей Чарлз и Индира Ганди. А рамо до рамо с Фидел Кастро са вдигали наздравици. Не предполага обаче, че няколко години по-късно, през 1966, на борда на самолета му ИЛ-14, ще се качи и самият Гагарин. По това време Юрий Гагарин и жена му Валентина били на почивка в слънчев бряг.

„Получих задача да отида да взема Юри и семейството му от Бургас. Много са го молили за автограф, не му даваха да почива, постоянно желаещи за автограф, а той лежал по очи и така се спасявал! Така се е криел!“, разказва Слав Добрев.

След ваканцията по българските златни плажове, първият в Космоса се качва в самолета на заслужилия летец. Тогава Юри Гагарин го моли да участва в полета като член на екипажа.

Подробности гледайте във видеото.