Все още няма еднозначен отговор на въпроса ще могат ли хората с първа доза от AstraZeneca, да изберат друга ваксина за втората си игла

До дни се очаква страната ни да реши - ще могат ли хората с първа доза от препарата на AstraZeneca, да изберат друга ваксина за втората си игла. Ако това се случи обаче според експерти е възможно да се наложи поставяне и на още една трета доза. Тъй като РНК ваксините на Pfizer и Moderna дават ефективност срещу вируса след две дози.

Въпреки препоръката на Световната здравна организация ваксините да не се смесват - Германия вече реши да поставя втора доза от AstraZeneca на хора под 60 години. На този фон Дания обяви, че окончателно спира имунизациите с този препарат.

La Stampa: ЕС няма да удължи договорите за доставка на ваксините на AstraZeneca и J&J

В стличната болница "Света Анна" все още разполагат с всички видове от одобрените ваксини. С приоритет обаче РНК препаратите се поставят само на възрастни хора над 65 години и хора с тежки онкологични или други заболявания. Вчера поставените дози в пункта са около 100. А в страната през последните 24 часа са поставени малко над 10 500 дози. Така общо ваксинираните българи вече надминават половин милон.

Опашка от чакащи за имунизация пред един от най-големите пунктове в столицата и днес няма. Темата с ваксината на Johnson & Johnson и докладваните случаи на тромбоза в Съединените щати коментира и премиерът Борисов. Според него това може донякъде да попречи на ваксинационния план в страната. Добрата новина обаче е в достатъчния брой налични РНК ваксини.

„Дали става въпрос за търговска война, или не, има кой да каже, но една по една ваксините биват опорочавани. Хората се плашат”, каза Борисов.

Той заяви още, че в Евросъюза вече тече подготовката на договорите за ваксинацията в следващите две години. „Това означава, че изобщо не се очаква тази пандемия да се размине лесно и да отмине”, допълни Борисов.

 

 

Все още не е ясно колко ще се забавят доставките на препарата на Johnson & Johnsonи  у нас. През този месец страната ни очакваше близо 40 000 дози от него.

До края на седмицата здравните експерти у нас трябва да решат - ще могат ли хората с първа игла на AstraZeneca да изберат втора доза от друг препарат. Засега от Световната здравна организация не препоръчват ваксините да не се комбинират.

„Все още не разполагаме с достатъчно научни факти, които да потвърдят, че това ще бъде безопасно и ефективно за хората. Ще направим бъдещи проучвания и на база на доказателства ще съобщим решението си”, заяви д-р Скендер Сила.

Въпреки това властите в Германия вече решиха -  дават право на хората с първа доза от AstraZeneca, които са под 60 години, да изберат втора доза от друг препарат. Това са около 2 милиона души. Сред тях и д-р Аспарух Илиев, живеещ в Германия.  „Германия позволява такова нещо, изхождайки от позицията, че втората РНК ваксина би била ефективна в комбинация с първата на AstraZeneca. Интересно е, че се взе такова решение при условие, че все още нямаме категорични данни, че ваксините са взаимнозаменяеми”, коментира той.

Съветът на медикът ни е хората с първа доза от AstraZeneca да си поставят и втората. „Не би било лошо да се придържаме към същата ваксина, за да сме сигурни, че сме спазили протоколите на производителя и не поемаме рискове”, казва още д-р Аспарух Илиев.

ЕМА ще проверява ваксината на „Джонсън и Джонсън”

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК