Показват мотриса, облепена със снимки от България и Белгия

Тази година по случай 120-годишнината на първия електрически трамвай в София, тръгва мотриса, която ще бъде облепена с колажи, показващи природни и архитектурни обекти, паметници и обичаи от България и Белгия. Инициативата е подкрепена от белгийското посолство и Столичен електротранспорт.

Започва ремонтът на трамвайното трасе по бул. "Цар Борис Трети"

Точно преди 120 години белгийска фирма монтира първата трамвайна линия в София, дълга общо 23 км. Юбилеят ще бъде отбелязан със специална инициатива, която ще превърне мотриса в своеобразна галерия.

„Когато разбрах, че предстои такава годишнина се развълнувах силно, че сме една от първите столици с обществен електрически транспорт и реших, че трябва непременно да се направи нещо, което да е вълнуващо, с което да се отбележи”, казва художникът Петя Илиева.

Идеята й е да покаже близостта, която България и Белгия имат и да изобрази най-емблематичните места от двете държави.

Умна система предупреждава шофьорите за трамваи при Руски паметник

„Искам да покажа на хората нашата древна култура - това, че имаме природни обекти, исторически и архитектурни паметници. Трябва да бъдат обаче в симбиоза с хармонични от Белгия, които да запознаят народа. Въобще масовият зрител да види какво е еднаквото с белгийците и колко сме близки всъщност”, казва още тя.

Още по темата гледайте във видеото.