Хората имат алтернатива, но с нея рискуват да объркат дозировката

Един проблем засяга хиляди пациенти с хипофункция на щитовидната жлеза. От повече от месец са спрени доставките на един от  медикаментите, тясно специализиран за лечението им. Хората имат алтернатива. Но с нея рискуват да объркат дозировката, а и често фармацевтите в аптеките отказват да им я продадат.

Кристина е с диагноза хипофункция на щитовидната жлеза от година.

„Симптомите, които изпитах и които ме наведоха на мисълта, че мога да имам такъв тип заболяване бяха умора, падане на косата, чувствах постоянно студ”, разказва тя.

Преди дни отишла в аптеката с рецепта за медикамента, предписан за лечението й.

„На рецептата ми беше изписано едното наименование на левотироксина и те ми казаха, че го няма налично”, обясни Кристина.

Оказва се, че доставките на медикамента са спрени за аптеките у нас от месец. Ако или докато се появи лекарството, пациентите с хипофункция на щитовидната жлеза имат една алтернатива, за да продължат терапията си. Могат да купят хапчета на друг производител, но също на важната за тях основа на левотироксина. Това обаче създава риск от объркване на дозата и правилното лечение.

Иначе, според специалистите в областта, препаратът, останал на нашия пазар, спокойно може да се приема от пациентите. Когато едно от лекарствата липсва, пациентите срещат и друг проблем - в аптеката нямат право да им продадат алтернативния вариант.  Над 100 000 са българите на терапия с левотироксин. 

Повече по темата гледайте във видеото