Държавният глава разговаря днес с всички парламентарно представени партии

Само за ден президентът Румен Радев направи експресни консултации за нов кабинет. В разговорите за бъдещата власт се включиха шестте партии и коалиции, спечелили места в парламента.

От най-голямата парламентарна група - на  ГЕРБ - изразиха готовност да предложат кабинет, начело с Даниел Митов. Никоя от останалите пет сили обаче не ги подкрепи.

„Има такъв народ” заявиха, че няма да правят коалиция с партиите на статуквото.

Още в първите минути на днешните консултации президентът Румен Радев „свали картите на масата”. За това дали е готов със служебен кабинет.

„Искам да разсея и някои спекулации напоследък – че аз бързам със служебен кабинет. Напротив, всички ние трябва да работим, така че възможно най-бързо и оперативно да имаме действащо, редовно, отговорно, с необходимата подкрепа правителство”, заяви президентът Румен Радев.

От ГЕРБ пък напомниха, че задачата за нов кабинет е първо в техните ръце и ще опитат да я изпълнят. А като доказателство дойдоха на „Дондуков“ 2 с кандидата си за премиер.

„Ние сме готови да излъчим състав на Министерския съвет, който бързо може да започне ежедневната си дейност. Съгласно процедурата очакваме отново първо да връчите на нас мандата като победилата партия на тези избори. Въпреки че очаквахме поне да ни поздравите, г-н президент”, заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ.

Вместо поздравления, от държавния глава ГЕРБ получиха напомняне, че докато правителството е в оставка, а премиерът е в отпуск, пред държавата има задачи за решаване.

„Отговорността за управлението на България тегне върху това правителството по силата на българската Конституция, докато премиерът и министрите не предадат ключовете от кабинетите си на следващото правителство”, заяви президентът Румен Радев.

Пред държавния глава от партията на Бойко Борисов заявиха, че не се притесняват да предадат ключовете.

„Ние сме готови и за опозиция, и за управление, и за служебно правителство. Готови сме и за предсрочни парламентарни избори”, заяви Десислава Атанасова.

ГЕРБ: Готови сме и за опозиция, и за управление, и за избори (ВИДЕО+СНИМКИ)

А след срещата стана ясно, че ГЕРБ са готови и на още един вариант – да помогнат за кабинет на „Има такъв народ”.

„Ако не му стигат двама или трима народни представители, в името на това България да има стабилно правителство ще го подкрепим - с двама или трима души”, заяви Томислав Дончев, вицепремиер в оставка.

За имена на премиер и министри обаче отказаха да говорят от „Има такъв народ“. Те втори ще получат мандат за съставяне на правителство. Втори седнаха и на масата за разговори на „Дондуков” 2.

„Вероятността съществува. Ако правителството на ГЕРБ-СДС не бъде прието в българския парламент, ако изобщо бъде внесено, отговорността идва при вас. Към вас са вперени очакванията на българските граждани”, заяви президентът Румен Радев.

Той поиска да разбере от партията на Слави Трифонов на какви компромиси са готови за коалиция. От „Има такъв народ” отговориха кратко.

Радев към „Има такъв народ”: Към вас са насочени очакванията на българите

„Вие вървите абсолютно по закон, който е дълг на президентската институция и ви благодаря, че го правите. Ние като политическа сила също мислим да правим това. Да спазваме конституцията и законите – такива, каквито са”, заяви Тошко Йорданов, председател на ПГ на „Има такъв народ”.

А след разговорите стана ясно и кои са желаните и нежелани партньори за „Има такъв народ”.

„Ние в коалиция с партии на статуквото няма да влезем. Ако изобщо може да се стигне до кабинет, то е с другите две партии – от протестите. Така че каквото сме казали, това ще направим”, заяви Тошко Йорданов.

А ще предложат ли правителство от „Има такъв народ" щели да заявят, след като получат мандата, посочи още Йорданов.

На масата за консултации при президента седнаха и останалите 4 парламентарни групи. Темата за връчване на трети мандат попадна във фокуса. Но оказа се погледите са насочени в друга посока.

След срещите с първите две партии, президентът постави на масата и евентуален трети мандат.

„Разчитам на вашия парламентарен опит в една важна мисия - да се намери неотложният баланс. При определена хипотеза стои въпросът за трети мандат. Това ново правителство ще бъде знаково за бъдещите”, заяви президентът Румен Радев. 

Радев пред БСП: Не изключвам хипотезата за връчването на трети мандат

БСП и ДПС са готови за подкрепа към друга политическа сила, но при изпълнение на определени политики.

„Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ. Смятаме, че този модел на управление трябва да бъде приключен и да се промени”, заяви Корнелия Нинова.

Тя отново изрази готовност на БСП за подкрепа към „Има такъв народ”, ако бъдат потърсени за консултации.

„ДПС няма да подкрепим правителство на партиите, които загубиха изборите. Изразихме готовност за евентуална подкрепа на правителство, предложено от трите нови партии в НС”, каза Мустафа Карадайъ.

Румен Радев към ДПС: Пред вас също стои въпросът и за трети мандат

Пред президента от „Демократична България” не се виждат като мандатоносител, но и те са готови да подкрепа към втория.

„Ако от „Има такъв народ” бъде потърсена нашата подкрепа, ние ще бъдем готови да влезем в едни изключително отговорни разговори за това каква е тяхната визия за управление. Въпросът е дали това ще бъде кабинет на промяната, а ние искаме кабинет на промяната”, заяви Христо Иванов от „Демократична България”.

На територията на президентството беше засегната и темата „Росенец”. Политическата интрига се заплете, след като премиерът в оставка обяви, че действията миналото лято са координирани между ДПС и „Демократична България”.

„Прекият участник в акциите на „Росенец” беше господин Борисов и други негови изпълнители. Вижда се от кадрите и от техните действия. Така че техните координирани действия с „Да, България” да не ги прехвърлят на ДПС”, заяви Мустафа Карадайъ.  

„Бил съм на „Росенец” с лицето си и отговарям за действията си. От другата страна са институциите, които през всички тези години са били в ръцете на ГЕРБ и ДПС. Да не се опитват да размият тази коалиция”, заяви Христо Иванов.

Радев към ДБ: Във ваше лице десният избирател отново намери представителство в парламента

Последни на масата за консултации седнаха от „Изправи се! Мутри вън!”.

„Бихме подкрепили кабинета на партиите на протеста – „Има такъв народ” и „Демократична България”. Имаме пълно разбирателство по отношение на извършване на дълбока съдебна реформа и промени в изборните правила”, заяви Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!”.

Партиите не изключват вариант да се върви и към предсрочни избори.

Радев към "Изправи се! Мутри вън!": Надявам се да трансформирате страстта си във воля за промяна

Процедурата за връчването на мандатите

Конституционната процедура предвижда президентът да даде мандата на първата по численост група в парламента. Това вероятно ще стане утре.

ГЕРБ могат веднага да върнат мандата или да опитат да получат подкрепа за проектокабинета на Даниел Митов в рамките на една седмица.

След тях мандат ще получи „Има такъв народ”. Ако и те не успеят, ще се стигне до връчване на трети мандат, на партия по преценка на президента.

А какви са сметките след днешните заявки на консултациите при президента?

Ако ГЕРБ все пак реши да внесе предложението си за кабинет, то най-вероятно ще бъде отхвърлено. За да бъде прието ново правителство са необходими 121 гласа. ГЕРБ обаче имат 75 депутати. Останалите 5 партии в парламента дадоха категорични заявки, че подкрепа от тях няма да имат.

Какви са вариантите при мандат на „Има такъв народ”?

Депутатите от партията на Слави Трифонов днес заявиха, че, ако търсят коалиция, тя ще е с „Демократична България” и „Изправи се! Мутри вън”. Двете формации имат съответно 27 и 14 депутати.  Гласовете обаче не стигат за мнозинство.

БСП са готови да дадат подкрепа за „Има такъв Народ” при определени условия. ДПС също може да гласуват за такъв кабинет. И двете партии обаче няма да влизат в управлението. Тогава мнозинството е факт – 165 депутати.

Репортери: Ванина Недкова, Ивелина Николова