Изявлението си премиерът в оставка направи във Facebook

Бойко Борисов обяви министрите, номинирани за постове в кабинета с премиер Даниел Митов. Това стана по време на живо включване във Facebook от болницата, където министър-председателят в оставка беше опериран по спешност в понеделник вечерта. 

Той ще остане под лекарско наблюдение поне още ден. По време на 46-минутното си живо вклюване, Борисов подробно представи и мотивира предложените имена. Не пропусна да подчертае и че българският избирател е поставил именно ГЕРБ/СДС на първо място.  

Болшинството са завършили в Европейския съюз или в Щатите. Част от тях са избрани да участват в  кабинета, за да отговорят адекватно на конкуренцията. 

Ето и пълния списък с номинациите:

Румен Христов - вицепремиер и министър на отбраната

Костадин Ангелов - министър на здравеопазването

Христо Терзийски - министър на вътрешните работи

Екатерина Захариева - външен министър

Кирил Ананиев - министър на финансите

Красимир Вълчев - министър на образованието

Любен Дилов-син - министър на туризма

Александър Иванов - министър на регионалното развитие и благоустройството 

Деница Сачева - социален министър

Десислава Ахладова - министър на правосъдието

Десислава Танева - министър на земеделието

Жечо Станков - министър на икономиката

Делян Добрев - министър на енергетиката 

Красен Кралев  - министър на спорта

Калин Вельов - министър на културата

Ивелина Василева - министър на околната среда и водите

Росен Желязков - министър на транспорта. 

Борисов обяви, че в предложения кабинет влизат осем нови лица. Томислав Дончев ще отговаря за еврофондовете. 

„Вземете днес мандата и се опитайте с разум да говорите с тези хора. Дори да не се съгласят да ни подкрепят, ние сме длъжни да говорим с тях. След като им потрябва мнозинство за важни теми, ние ще им отговорим със същото високомерие”, каза Борисов.

 

 

По думите на премиера в оставка с предложенията Даниел Митов за премиер и Румен Христов за министър на отбраната се дава ясен знак за евроатлантическата ориентация на партия ГЕРБ.

„Не мога да кажа, че някой от министрите е работил слабо. Ако трябва да бъда коректен, на Красимир Каракачанов му предложих да остане и в този кабинет като военен министър. Той обаче обясни, че за разлика от другите партии, приема вота на избирателите”, посочи Борисов.

А след като изпрати избраните за кандидат-министри, Борисов обиколи другите пациенти в болницата.

 

„Благодаря на всички, ще се опитаме да преодолеем различията, да търсим съгласие и да съставим кабинет, дължим го на нашите избиратели. Икономическото възстановяване след пандемията ще е едно от големите предизвикателства. България има нужда от правителство, което може да влезе максимално бързо и да бъде максимално разпознаваемо. Ние сме съставили екип, в който влизат и нови хора, и вече утвърдени министри. Много бързо можем да влезем във всеки един дебат, както в България, така и в света”, посочи издигнатият от ГЕРБ за премиер.

Пред NOVA Даниел Митов обясни, че всеки един от предложените за министри има ясен профил и ясна професионална биография.

„Хора, които могат от утре да влязат в кабинетите и да започнат сериозна работа по преодоляването на пандемичната криза, по възстановяването на икономиката след пандемията. Във всеки един сектор имаме чудесни предложения”, добави той. 

Митов уточни, че е готов да поеме поста на министър-председател. Разкри, че има притеснения заради нелеката ситуация и очертаващите се глобални противопоставяния, геополитическите линии, които се чертаят в момента, съчетани с пандемията и кризите в глобалната икономика.