КЕВР определи цената на синьото гориво за месец април

Очаква ни ново поскъпване на природния газ. Комисията за енергийно и водно регулиране определи цената на синьото гориво за месец април.

Със задна дата абонатите ще плащат по 33,19 лв. за мегаватчас без ДДС, акциз и цена за достъп и пренос. 

Поскъпването е с около 16 процента. Решението се забави заради проверка, която беше започната от ресорното министерство.

Само за отоплението на две стаи през последния месец 64-годишния Даниел Минков трябва да плати над 300 лева сметка за ток.

„Много са високи сметките, много. Направо се чудим как да плащаме. Спрямо доходите, които въобще не стигат. Взел съм 200 лева, плащам 300 лева ток, да не говорим за другите неща. Просто не се издържа”, споделя той.

От Комисията за енергийно и водно регулиране са категорични, че новото поскъпване на природния газ няма да се отрази на сметките на крайния потребител. Експертите обаче са на друго мнение.

„Бъдете сигурни, че от първи юли ще има увеличение и то сериозно. Според мен ще бъде от порядъка на 5-6%”, категоричен енергийният експерт Васко Начев.

Борисов: Вече сме 100% енергийно независими (ВИДЕО)

„КЕВР много често въвежда пазарни фактори върху цената, така че като експерт за мен е много трудно да преценя колко ще бъде увеличението, но определено ще има политическо влияние. В момента в КЕВР е внесено предложението за месец май, което е с около 10 % по-високо спрямо сегашните цени. Тоест цената вече ще бъде близо 35 и нагоре за следващите месеци”,  заяви Христо Казанджиев от "Български енергиен форум".

Според прогнозите предстои ново поскъпване на природния газ. Постановяването на цената се забави, защото малко преди парламентарните избори енергийното министерство започна проверка на "Булгаргаз" за начина, по който са изчислили поисканото от компанията повишение на цените.