Агенцията по лекарства в страната запазва оценката си, че ползите са повече от рисковете

Великобритания изчисли колко чести са тромбозите след поставянето на ваксината на AstraZeneca срещу коронавирус. Въпреки увеличаването на броя на засечените случаи, те остават изключително редки и страната не смята да спира употребата на препарата.

Редица държави променят програмите си по отношение на ваксината на AstraZeneca

Великобритания отчита 168 случая на тромбози след ваксиниране с препарата на Оксфорд. Данните от Острова се следят внимателно, защото това е държавата, която най-масово използва ваксината на AstraZeneca. И въпреки че 168-те случая звучат като значителен брой, те са изключително малко на фона на над 21 милиона ваксинирани. Бившият премиер Тони Блеър призова за публикуване на всички налични данни.

„Първо, трябва да го направим по начин, който казва на хората истината за ваксините. Но второ, ако публикуваме цялата информация, ще стане ясно, че нямаме проблем с AstraZeneca във Великобритания. Репутацията на препарата в световен мащаб ще бъде възстановена”, обясни Блеър.

ЗА ПОЛОВИН ГОДИНА: 0.04% от хоспитализираните във Великобритания са били ваксинирани

Данните към сегашния момент показват, че на Острова тромбози се появяват при осем души на 1 милиона ваксинирани. Това е много малък брой, но дори държави с напреднала наука и здравеопазване - като Дания, спряха употребата на препарата. Това доведе до пълен отказ на някои африкански страни от него. В световен мащаб това е опасно, защото вирусът ще продължи да се разпространява и да мутира.

„Действията на страни като Дания са неоправдани и небалансирани”, категоричен е Блеър.

Междувременно Франция ще сваля карантинните мерки. Нивата на заразяване спадат и от 3 май ще отпаднат редица ограничения.

„Здравната ситуация в страната ни се подобрява. През последните десет дни наблюдаваме истински спад в предаването на вируси. Пикът на третата вълна изглежда е зад нас, започна и спад на епидемичния натиск. Трябва обаче да останем много бдителни”, обяви министър-председателят на Франция Жан Кастекс.

МВнР препоръча на българите в Индия незабавно да напуснат страната

Най-тежко в световен мащаб е положението в Индия. Там отчитат по 330 000 новозаразени на ден - невиждан брой, в която и да е страна от началото на пандемията. Здравната система е неспособна да се справи. В някои болници свърши кислородът не само за хората с коронавирус, но и за всички пациенти. Крематориумите започнаха да търсят доброволци заради големия обем работа. Смята се, че официалните данни значително подценяват реалния брой на починалите.