Парното и топлата вода в Пловдив да струват 107,81 лв. при 79,62 лв. за мегаватчас, са предложили от EVN

Топлофикациите в страната поискаха по-висока цена на  парното и топлата вода от първи юли.  "Топлофикация София" предлага цената да скочи с 15 процента, а на тока произведен от тях с 32 на сто. 

Една от причините вероятно е разликата в прогнозната и на действителната цена на природния газ, която е изчислена на 7,69%, става ясно от отчета, депозиран в КЕВР.

"Топлофикация София" е поискала близо 15% увеличение. Така от сегашна цена 82,09лв. за мегаватчас тя да стане 94,32 лв. От дружеството отказаа официален коментар, но все пак заявиха за NOVA, че поскъпването на цените се дължи  основно на въглеродните емисии.

„ПЪЛЕН АБСУРД”: Блок в София остана без асансьор, парно и вода

За най-голям скок настояват топлофикациите във Велико Търново - със 71 на сто и в Перник - с 61 процента.

Зa топлото от двата рaдиатора в апартамента си във Велико Търново, Юлия плаща 110 лева. Ако бъде прието увеличението от 71% сметката й ще стане близо 200 лева.

"Тая зима сме го пуснали нормално, отворени врати, среден апартамент и не плащаме повече от 110 лева. Ние сме двама пенсионери. Аз съм с 300 лева пенсия, моят мъж е 420. И двеста лева парно? А другите разходи, ами храната? При новини като тези, често се замисля дали да остане абонат на "Топлофикация", споделя тя.

От Топлофикация Велико Търново успокоиха, че в действителност увеличението няма да бъде повече от 15 процента за абонатите.

От дружеството във Враца изчисляват, че при тях увеличението трябва да е с 41 на сто, в Бургас - с една трета, а в Плевен - с 16 процента.

Американска агенция дава 1 млн. долара за развитие на "Топлофикация - София"