Положението в някои части на страната е изключително тежко

350 хиляди нови заразени с COVID-19 за денонощие! Така изглежда картината в Индия вече пети пореден ден.

Болниците са препълнени, кислород и лекарства за пациентите няма.

За пет дни новите заразени в Индия подминаха милион и половина. Здравната система се срина, а страната отчаяно търси помощ.

Индия поиска медицински кислород и антивирусни препарати, най-вече редемсивир.

Ирландия вече е предложила да изпрати кислород, жизненоважен за пациенти с проблеми с дишането. Германия и Франция също са готови да помогнат, а Великобритания изпрати 500 кислородни концентратора. Производителите в Индия не смогват.

"Днес е момент, когато коронавирусът изпитва нашето търпение. Той изпитва лимитите ни за страдание. Много от нашите близки и любими хора ни напуснаха", заяви премиерът Нарендра Моди.

На фона на изключително усложнената ситуация, в страната избухна недоволство, след като правителството нареди на Туитър да премахне постове, критични към справянето му с пандемията.

Съединените щати вдигнаха забрана за износ на съставки за ваксина, за да може Индия да произведе повече дози.

Рекорден брой нови случаи на COVID-19 в Индия

Положението в някои части на страната е изключително тежко. Болниците в Делхи спряха да приемат пациенти и връщат дори хора в тежко състояние. Продължава недостига на кислород за лечебните заведения.

„Искаме да окажем помощ, защото Индия е близък приятел и все по-значим търговски партньор. Но също така помощта е част от международното сътрудничество, което е необходимо, за да се преборим с пандемията. Ние няма да сме в безопасност, докато всички не са в безопасност”, заяви министърът на Външните работи на Великобритания Доминик Рааб.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК