Коментар на Александър Сиди и Стефан Манов

Готвените промени в Изборния кодекс жегнаха ВМРО. Според партията с падането на ограниченията за броя на секцията в чужбина това ще доведе до увеличаване на депутатите от ДПС в парламента.

Протест на ВМРО срещу промените в изборните правила

„Ние нееднократно заявихме, че проблемът е с Турция. През 2009 г. имаше 100 000 гласа от Турция. И сега пак могат да бъдат толкова, ако вдигнем ограниченията. Може да се намери решение за Англия и за САЩ, нямаме против”, заяви Александър Сиди от ВМРО в ефира на „Здравей, България”.

„Аз защитавам избирателните права на българите, които имат такива, където и да се намират. Влиянието на една или друга партия трябва да се бори с политически мерки, а не с изхитрявания в изборния закон, за да ограничим партиен вот, защото не ни харесва”, обясни Стефан Манов - зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК.

Парламентът с нов опит да приеме промените в Изборния кодекс

Според него при падането на ограниченията за броя на секциите мандатите на ДПС няма да бъдат 10, а 1 или 2. Манов припомни, че през 2014 г., когато е имало най-много избирателни секции в чужбина, общият брой на гласувалите в Турция е бил 62 500. Общият брой гласове за ДПС са били 487 000.

„Основната сила на тази партия е в страната. На последните избори в Турция гласуваха 22-23 000 души за ДПС, гласовете на партията са 336 000. Разликата не е в гласовете от чужбина”, каза още Манов.

Какъв ще бъде ефектът от новите изборни правила

Сиди припомни, че ВМРО е искала касиране на изборите в Турция заради редица нарушения. Той е на мнение, че ограничението в броя на секциите може да се реши по друг начин, но от „Демократична България” не искат да го направят.

„Предложихме подобно ограничение още през 2016. Действащото в момента е резултат от компромис с Христо Иванов и „Реформаторския блок”, каза още Сиди.

Целия разговор гледайте във видеото.