Доц. д-р Тодор Чобанов отговаряше за сектор "Култура"

Изненадваща рокада в Столичната община. Кметът Йорданка Фандъкова е освободила от поста му един от заместниците си - Тодор Чобанов. Той отговаряше за ресор „Култура, образование и спорт” в последните близо десет години.

Проектите за реставрация на емблематичните бани в „Овча купел” и „Горна баня” са причината, посочена от Общината, за отстраняването от длъжност на д-р Тодор Чобанов.

„Наложи се отново да се прекрати процедурата за „Овча купел” и сега трябва да се обявява наново. Това, разбира се, забавя всичко. Трябва да се работи по-активно и по-динамично, такава ни е работата, такова е времето”, обясни кметът на София Йорданка Фандъкова.

Какви са критериите за помощ на деца, неприети в общинска детска градина?

Процедурата по обновяване на сградите започнала още през 2019-а година, а началото на ремонтните дейности било планирано за тази пролет.

„Разбира се, този проект е спечелен отдавна. Той е спечелен също с участието на д-р Чобанов. Всеки винаги има обяснение, въпросът е, че хората не искат да чуват обяснения, а да виждат резултати. Резултати искам да виждам и аз, и то конкретни”, категорична е Фандъкова.

Коментар от д-р Чобанов дойде от профила му в социалните мрежи. В него той изброява постигнатите резултати през годините на този пост и допълва, че е убеден в бъдещата успешна реставрация на двете бани.

Три са обявените и прекратени досега поръчки за ремонт на банята в „Овча купел”. Колкото до тази в „Горна баня” - за поправка на покрива ѝ миналата година Общината е предвидила 700 000 лева. Проектът обаче не е минал съгласуването в Министерството на културата.

Не е ясно кога реставрацията ще започне. Уверението е, че в работните дни между Великден и Гергьовден ще стартира процедурата за избор на фирма, която да изработи проекта за обновяване на емблематичните сгради.