За последното денонощие са ваксинирани 27 000 души

1237 са новите случаи на коронавирус у нас за денонощие или 7,6 процента от направените 16 259 теста. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ.

Под 7000 са вече пациентите, нуждаещи се от хоспитализация. В болница са 6824 души, от тях 682 - в интензивни отделения.

90 души са починали през последното денонощие, а излекуваните са 2881.

За същия период поставените дози ваксини са близо 27 000 души. Така общият брой на ваксинираните надхвърли 803 000, а на тези с две дози - 207 000.

На фона на новото разхлабване на мерките и дългата серия почивни дни здравните експерти отново призоваха за отговорно поведение. Целта е да се задържат ниските нива на заболели у нас. В противен случай, може да се стигне до обръщане на тенденцията. Прогнозата е на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Топлото време изкара хората навън още в първия от почивните дни и това напълни магазини, паркове и заведения. На много места обаче спазването на дистанция беше невъзможно.

Какво показва опитът от миналогодишните празници - в седмицата след Великден, който се падаше на 19-и април, имахме почти двойно нарастване на заразените. След това обаче отново последва спад. Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев не изключи вероятността при нов пик на заразените да има и връщане на някои от мерките.

Центърът на столицата в първия празничен ден изглежда така - пълни ресторанти и кафенета и дълги опашки пред магазините.

„Малко е притеснително, особено в ресторантите и така наречените обособени пространства. Изглежда последно наложените ограничения видимо не се спазват”, смята Ангел Борисов.

Лидия и Искра избират разходката в парка, за да избегнат струпването на хора. Твърдят обаче, че и там не се спазват мерките за дистанция.

„Събиране на хора, които не се познават и не знаят кой го носи в себе си. Понеже българинът не спазва правилата, за разлика от целия свят”, каза Лидия.

През изминалата нощ отвориха и дискотеките. От кадри, изпратени от зрител на NOVA, се вижда пълен клуб и липса на разстояние между масите. Без самодисциплина много скоро можем отново да се върнем в разгара на пандемията, смятат експертите.

„Много моля хората - ако са отговорни - всичко ще бъде наред. Ще продължи спадът и ще се облекчават мерките. Ако обаче се държим като развързани, все едно е приключило всичко и няма пандемия, рано или късно ще си платим за това”, обясни главният държавен здравен инспектор.

Прогнозата на здравните власти е оптимистична, но само за лятото. „Мисля, че след излизане от третата вълна, ще има един малко по-светъл период през летния сезон, но никак не съм убеден, че това ще ни е последният сблъсък с вируса”, прогнозира доц. Кунчев.

Всичко ще зависи от разпространението на новите щамове. Една от заплахите идва от Индия. Затова страната ни забрани влизане от там.

„Това обаче само ще забави процеса, няма да го спре, както се случи и с нигерийски, и с бразилски и с кой ли не вариант. Така че трябва да имаме готовност”, категоричен е главният държавен здравен инспектор.  

Надеждата е в откриване на лечение на вируса. До два месеца се очаква ефективно лекарство срещу COVID-19, обявиха здравните власти. Страната ни вече е направила предварителна поръчка.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК