Имунизационните пунктове ще работят и в празничните дни

Подновява се масовото ваксиниране. "Зелените коридори" отвориха отново от днес. 26 са общо пунктовете в страната, като 4 от тях са в София. Огромни опашки се извиха пред "Пирогов", Имунизацията става по ред, а хората със записан час в регистъра нямат приоритет. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

От РЗИ-Велико Търново обявиха, че "зелени коридори" няма да има заради липса на ваксини. В Бургас опашки пред имунизационните пунктове нямаше, тъй като хората не разбрали за свободната ваксинация. Почти всички пунктове ще работят без прекъсване, дори в празничните дни. Засега е планирано свободните имунизации да се извършват до 9 май, включително.

Намалява броят на пациентите с COVID-19 в интензивни отделения

Час преди пунктовете да отворят и пред "Пирогов" и пред Александровска болница опашката от желаещи да се имунизира стигна чак до другия край на улицата. основното притеснение на желаещите да се имунизират, е че ваксините ще свършат. Затова дошли по-рано. 

От болниците уверяват, че засега са снабдени с достатъчно налични ваксини - на AstraZeneca и Pfizer. А от "Пирогов" уточниха, че имат капацитет да имунизират по над 1000 души на ден. "В готовност сме. Не знаем колко желаещи ще има. Надявам се всички да могат да бъдат имунизирани", заяви доктор Дияна Димитрова

От пунктовете, които разкриха зелени коридори за празниците обясниха, че ваксинират без нужда от предварително записване. А запазеният в регистъра час не дава предимство. За разлика от "Пирогов", където беше създадена организация, пред УМБАЛ "Света Анна" се стигна до връщане на хора, дошли за ваксина. Причината - "зеленият коридор" в здравното заведение е само час - между 18 и 19 часа. В средата на деня от болницата все пак размислиха и увеличиха работното време на пункта. 

Във Велико Търново обаче изцяло останаха без „зелен коридор”. От местното РЗИ уточниха, че ваксини има, но ги пазели за втора доза. 

В Бургас пък имунизирането започна без особен наплив от желаещи пред пунктовете, тъй като се оказа, че много бургазлии не бяха разбрали за кампанията.

От още вчера от Щаба обявиха, че не е нужно предварително записване, а запазеният в регистъра час не дава предимство. В една от болниците в Пловдив обаче решиха да не спазят тази препоръка, а зрители сигнализираха пред NOVA, че това е довело до напрежение. От болницата обаче са категорични, че редът е такъв.

„Имаше напрежение за кратко, но когато дойдоха и разбраха, че ваксинацията върви бързо, се успокоиха и дори ни благодариха за бързата организация”, заяви Екатерина Петкова - управител на ДКЦ „Пълмед".

Доц. Кунчев: Скоро ще имаме много ефективно лекарство срещу коронавируса

Пунктовете ще работят до 9-и май включително, а директорът на "Пирогов" се обърна лично към медиците, които доброволно са се отказали от почивните си дни, за да се осъществи имунизацията. "Благодаря на всички, които се отзоваха и ще останат на работа въпреки празниците", заяви професор Асен Балтов. 

След края на работния ден от „Пирогов” отчетоха 1 440 ваксинирани за първия ден на масовата имунизация. Заради дългите опашки са били разкрити два допълнителни пункта за ваксиниране, за да не бъде върнат нито един пациент. Така общият брой на имунизационните екипи в „Пирогов” е бил седем.

Здравните власти обмислят и как да спрат практиката личните лекари да чакат часове наред пред РЗИ, за да получат ваксини. Преди дни пред столичната Здравна инспекция се стигна почти до бой.

"Ясно е, че проблем има. Имаме програма с лекарите, от 11-ти ще влезе в сила, ще имат ден и час. Лекарите подават заявките си, автоматично на база наличностите, прави се разпределение и с и-мейл се получава дата и час", посочи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Идеята на властите е 50 процента от ваксините да се разпределят именно към личните лекари. 

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК