Обсъждат се три варианта

На Национален съвет БСП решава дали да приеме мандата за съставяне на правителство, който се очаква да бъде връчен от президента Румен Радев на 5 май.

Заседанието започна в 14,30 часа. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова обяви в кулоарите на Народното събрание, че решението ще вземе колективният орган на БСП.

Румен Радев: Надявам се, че БСП ще опитат да съставят „кабинет на демократичната алтернатива“

Преди пленума, на днешния празник на труда в София, лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че днес е исторически ден за БСП, защото на тях се е паднала отговорността за последния мандат. И посочи, че ще предложат три варианта на Националния съвет, но отказа да разкрие какви.

На влизане в сградата на БСП председателят на Софийската партийна организация Калоян Паргов коментира пред журналисти, че в момента ще обсъдят всички варианти за мандата.

"Първият е да го върнем веднага, вторият е да се опитаме да разговаряме в рамките на следващите пет-шест дни след 5 май с различните политически сили и да видим дали има чуваемост за нашите приоритети", посочи той. Паргов обаче коментира, че това, което вижда до момента в парламента, не го обнадеждава за възможности за съставяне на правителство, а по-скоро за първата опция - да се върне мандата.

В отговор на въпрос, Паргов коментира, че експертният кабинет винаги е вариант. Виждаме, че всяка една политическа сила говори за експерти, за хора визионери, за хора с обществена тежест, за хора, които познават отделните ресори на съответните ведомства. Така че това е необходимо на страната, въпросът е дали ще има чуваемост за приоритетите, които ще постави този експертен кабинет в рамките на парламентарно представените партии, посочи той.

На Велика събота сме дошли да видим каква е готовността на ръководството да поеме мандата и съответно да го реализира или да го върне, коментира Кирил Добрев. Силно се надявам, че, ако взимаме мандата, първо трябва да представим политики, второ тези политики трябва да имат физиономия, т.е. лица, хора, Министерски съвет, и трето - неминуемо трябва да минем през партньори, каза той.

На въпрос очаква ли Корнелия Нинова да е готова да представи днес кандидати за министри и политика на бъдещ кабинет, Кирил Добрев отговори: "Г-жа Нинова се готви за този миг пет години, ако към този момент не е подготвена, тя никога няма да е подготвена друг път". Попитан Нинова ли ще е кандидатът да премиер, той каза, че това ще реши Националният съвет, но уточни, че третият мандат взима парламентарна група, а не кандидат за премиер.

Според Антон Кутев, няма вариант, в който партия, която е загубила изборите да търси вариант за подкрепа. Времето за БСП за правителство беше преди да влезе в изборите и преди да ги загуби. Оттук нататък най-бързото връщане на мандата и отиване на нови избори е високо почтено и към избирателите на БСП, и към гражданите, коментира той.

Депутатът от "БСП за България" Явор Божанков заяви, че ще вземат най-отговорното решение. Най-правилното нещо се случва в момента - колективно решение. Публично е обявено кога го взимаме, заедно, а не в някой офис, някой вожд, по неясни критерии, след това обявено във Фейсбук, откъдето пък, виждате ли, хората трябва да се информират за бъдещето на България, посочи той. По думите му, ситуацията е много трудна и деликатна.

Депутатът Борислав Гуцанов - член на Изпълнителното бюро на социалистите, коментира за БНР, че БСП ще подходи отговорно, но не се плаши и от предсрочни избори:

„Категорично БСП е готова за предсрочни избори. Това няма да ни изненада“.

 

 

БСП отбеляза 1 май - Денят на труда и работническата солидарност, празник на вестник „Дума“ и левия печат с митинг-концерт в столицата и събития в цялата страна. Поради епидемичната обстановка няма да има голямо шествие в столицата, а структурите на БСП в страната ще организират множество мероприятия.

 

Източник: БНР, БТА