Предложението е на "Има такъв народ"

В едно от последните заседания на 45-тия парламент част от парламентарните групи се втурнаха да предлагат законопроекти за разглеждане. Ясно е обаче, че няма да има време за второ четене.

Най-много напрежението в залата се повиши при дебатите за партийната субсидия от 8 на 1 лев на действителен глас, както предлагат от „Има такъв народ”.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Разнобоят между депутатите започна след  предложенията редица закони да бъдат разгледани в парламент, който си отива.

„Основното си остава кратка биография и тя поставя всички политически сили в условия на предизборна кампания. Там, където свършва диалогът, свършва и парламентарната демокрация”, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

И въпреки че беше отхвърлено искането депутатската заплата да стане 1400 лева, емоции не липсваха.

„Някои колеги вероятно не са разбрали, че парламентът приключва още тази седмица. Ако не тази – другата”, заяви Тома Биков от ГЕРБ.

„Спираме да взимаме заплати след 2-5-7 дни. Когато дойде другото Народно събрание, народните представители ще гледат тази точка и ще решат да не получават заплати. Сутрин преди влизане по 10 тояги на голо”, каза Йордан Цонев от ДПС.

А политическото говорене на партийните лидери извън парламента се превърна в тема за „Демократична България”.

„Факт е, че се намираме в предизборна кампания, която се изразява в един потресаващ поток от лъжи, които действащият премиер лее. Очевидно си е поставил за задача нито ден без лъжа особено по отношение на „Демократична България”, а в някой дни и по две лъжи се произвеждат”, заяви Христо Иванов.

Така се стигна и до законопроекта на „Има такъв народ” - партийната субсидия да бъде 1 лев.

„1 лев на глас. Всичко останало е алчност”, заяви Тошко Йорданов.

„Вашият лидер доста забогатя, докато се подигравеще на хората. Този популизъм няма да мине. С шоуто не можахте да се харесате, искате с пари да се харесате”, коментира Вежди Рашидов.

„Аз и ГЕРБ ще подкрепим да бъде 1 лев, защото такава беше волята на гражданите”, заяви Росица Кирова от ГЕРБ.

„Абсурдно е да оставим партиите в олигархични интереси. Няма да подкрепим субсидия 1 лев, защото въпросът е принципен за здравето на българската демокрация”, заяви Атанас Славов, „Демократична България”.

От БСП и ДПС изложиха аргументи защо не трябва да бъде 1 лев.

„Този закон е във вреда на политическия плурализъм”, смята Явор Божанков от БСП.

„Колко са необход средства след анализ, които ще позволят на всички политически субекти да вършат дейността си прозрачно и без зависимости”, каза Халил Лефтеров от ДПС.

Проектът на програма на парламента предвижда на първо четене да бъдат разгледани и промени в Кодекса за социално осигуряване, Закона за здравето и Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

От "Изправи се! Мутри вън!" предлагат добавката от 50 лева към пенсиите да се изплаща до края на годината и да се спрат принудителните действия по събиране на публични вземания от гражданите по време на пандемията. От "БСП за България" искат промяна на Кодекса за социално осигуряване, с която се предвижда преизчисляване на старите пенсии от 1 юли тази година.

В дневния ред са включени и два проекта на решения. Единият на "Демократична България" - за създаване на временна комисия за проверка на строежите и обектите на територията на лесопарк "Росенец". Другият е на БСП и предвижда да се възложи на Министерския съвет да осигури достъп на българските граждани до руската ваксина срещу COVID-19 Sputnik V.

Източник: БТА