Копенхаген се отказа от употребата на този препарат

Полша предложи да купи ваксини срещу COVID-19 на "Джонсън и Джонсън" от Дания. Това обяви днес Пьотър Мюлер, говорител на полското правителство, предаде БТА.

Полша отправя предложението, след като Копенхаген се отказа от употребата на ваксините на "Джонсън и Джонсън" заради опасения за потенциална връзка между поставянето им и образуването на тромби в организмите на ваксинираните.

Дания няма да ползва и ваксината на "Джонсън и Джонсън"

Някои централноевропейски страни, сред които и Полша, искат да ускорят ваксинационните си програми, след като се сблъскаха със забавяне на доставките на дози от ваксините срещу COVID, като в някои случаи това се съпътства с възприемането на по-малко предпазлив подход от този на страни като Дания например, отбелязва Ройтерс.

Дания стана в понеделник първата страна, отказваща се от употребата на ваксината на "Джонсън и Джонсън". Миналия месец датските власти се отказаха и от употребата на ваксината на AstraZeneca по сходни съображения.

Дания се отказа от ваксината на AstraZeneca

Чехия иска да изкупи от Дания излишните дози от ваксината на AstraZeneca

Полските власти заявиха, че рисковете от забавянето на ваксинационната кампания са по-големи от рисковете, свързани с ваксините.