Проф. Валерия Фол: Св. Георги носи светлина, раждане, добро и нов цикъл

"Св. Георги носи светлина, зеленото, раждането и доброто, освен каноничното значение, което той има", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS проф. Валерия Фол, учен, изследовател и преподавател.

Тя допълни, че траките почитат конникът, след това аристокрацията е конна, нейната цел е да закриля, носенето на добро на сигурност, Св. Георги носи продължение на нази традиция, а траките, освен всичко друго, са животновъди, те са наричани траките, които обичат конете.

Проф. Валерия Фол информира, че вече е трудно да се намират млади учени, които да работят върху тракологията, особено след като е закрита и катедрата по тракология.

Ученият разясни, че траките имат върховни божества, за тях природата е върховната божественост, всичките им светилища са сред нея.

"Траките са имали знания, те са имали технологии, които тепърва се разгадават с много сложни изследвания, те са откривали златни и медни рудници, без да имат съвременни средства за постигане на това", потвърди също проф. Валерия Фол.

За нея нестинарството в България няма да се върне към своите корени, след като в него вече е навлязъл твърде много светският елемент.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.