Жителите на района са готови на протест

За втора поредна година ремонт ще остави част от квартал „Дървеница” без топла вода в разгара на лятото. През 2020-а подмяната на топлопровода и преасфалтирането на разбитите улици продължиха не два, цели четири месеца. Живущите в района вече са готови на протест.

След 10 дни една от основните улици в столичния квартал трябва да бъде разкопана – за двумесечен ремонт. Което ще лиши жителите от топла вода. Този сценарий в този район обаче се разиграва за втора поредна година.

„Едва ли ще се повторят адреси, които са били засегнати миналата година”,  инж. Росен Тирков, „Топлофикация“ . По план кооперацията, в която живее Огнян, ще е сред засегнатите. Оказва се, че той и съседите му ще са без топла вода второ поредно лято. Въпреки графика на ремонта, през 2020-а той продължил не 2, а 4 месеца.

Започва поетапно спиране на отоплението в София

„Нямаше с дни кой да работи, оправдаваха се с дъжд, с лошо време”, спомня си Огнян.

 Липсата на топла вода по време на пандемия обаче не е единственият страх на живущите в района. „Нарушената инфраструктура, мръсотията, трафикът  - целият „Младост”  минава през нашия квартал”, твърди Огнян.

Нов паркинг от края на 2020 година също ще падне в жертва на ремонта – но от „Топлофикация” обещават компенсация.  „Да изградят един допълнителен тротоар, за какъвто на нас не ни достигнаха средства, и да преасфалтират отново този паркинг”, категоричен е Петко Горанов, кмет на район „Студентски“.

Над 500 семейства в Перник нямат парно и топла вода от 4 дни

За да не се повтори сценарият от 2020-а, районният кмет настоява за нов договор – с нови гаранции.  Докато устните договорки не преминат на хартия – градоначалникът  нямало да даде съгласието си. Без него – ремонт няма да има. А при такъв сценарий, от дружеството смятат, че отоплителният сезон ще бъде тежък. 

Изправени пред ужаса от второ лято без топла вода и в кошмарен трафик, жителите на Дървеница са готови на протест.  Ако обаче районният кмет и „Топлофикация” си стиснат ръцете, от дружеството уверяват -  с това ремонтът на топлопровода приключва. И следващото лято подобни сценарии ще са в историята.