Това заяви говорител на комисията

Европейската комисия цели изпълнението, а не прекратяването на договора за доставка на ваксини срещу COVID-19 с AstraZeneca. Това заяви говорител на комисията по повод изявления на еврокомисари, че нов договор с това дружество няма да има.

EK няма да поднови договора с AstraZeneca

„Преди решението на белгийското правосъдие няма да кажем нищо, освен че очакваме поръчаните количества ваксина да бъдат доставени”, посочи говорителят. По неговите думи до края на март дружеството е доставило на ЕС 30 милиона дози и е обещало до края на юни да достави още 70 милиона. Договорът е предвиждал до средата на годината да бъдат доставени 300 милиона дози, както и възможност за поръчка на още 100 милиона.

Богдан Кирилов: Взехме решение по казуса с втората доза от AstraZeneca

„По-рано съобщихме, че няма да се възползваме от възможността за поръчка на допълнителни дози”, отбеляза говорителят. Той потвърди, че договорът може да бъде разтрогнат, но не това е целта на комисията. По неговите думи действащият договор изтича през юни, но задълженията по него се запазват и ЕС очаква доставката на общо 300 милиона дози.

„Няма да обсъждаме бъдещи действия до приключването на съдебната процедура”, заяви говорителят. Предвижда се съд в Брюксел да разгледа делото срещу AstraZeneca на 26 май.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА