Разказва Ники Василковски

Лешоядите в Източните Родопи са под заплаха. Все по-често туристи си позволяват да доближават гнездата на защитените птици и да нарушават така необходимото им спокойствие. Кой и как притеснява господарите на небето - провери Ники Василковски.

Неслучайно на самия вход към Маджарово е изрисуван огромен лешояд. По живописните скали наоколо живее една от най-големите естествени колонии не само у нас, а и на Балканите. С двама от експертите на Българското дружество за защита на птиците пътуваме към Кован кая - внушителен скален масив по долината на Арда, приютил десетки гнезда на белоглави лешояди.

„Все повече хора, които имат интерес към природата, искат да излязат някъде навън, безпокоят гнездящите птици”, каза Волен Аркумарев от БДЗП.

Природозащитниците разполагат с кадри, на които ясно се вижда как непосредствено под гнездата редовно се събират хора, привлечени от девствения речен плаж. Заради акустиката на района, дори най-малкият шум в ниското ехти силно по скалите около реката. Лешоядите чуват всичко, все едно са в сърцето на купона.

В скалните ниши наоколо живеят 16 двойки белоглави лешояди. Общо в Източните Родопи има 108 семейства. И точно сега - между февруари и август - птиците имат нужда от спокойствие, тъй като снасят яйца, мътят и обгрижват малките.

Лешояди се разхождат в центъра на Сливен

В района на Кован кая няма административен ред, който да забрани на хората да посещават бреговете на Арда. Нежелано човешко присъствие обаче има дори там, където това е ограничено от закона.

 „Преди 2 седмици имах ситуация, при която туристи навлязоха в резерват “Вълчи дол” неправомерно. Минаха направо под табелата, която указва, че местността е защитена. Започнаха да искат обяснения кой, защо и как забранява”, каза Аркумарев.

 А именно в резерват “Вълчи дол” е разположена адаптационната волиера, в която 4 египетски лешояда очакват момента да полетят на свобода. Птиците са в период на адаптация и все още свикват с живота в дивата природа. Всяко човешко присъствие би смутило техния покой.

Египетските лешояди са излюпени и отглеждани в европейски зоопаркове по специален метод с идеята да полетят в Родопите. На свобода обаче, те също често се изправят лице в лице с хората, обяснява Волен Аркумарев.

От БДЗП призовават всеки, който поеме към Източните Родопи, предварително да се информира за местоположението на колоните. Дори и да не направи това, поне да спазва указанията на табелите.