Изводът е на изследователи от миланската клиника „Сан Рафаеле”

Антителата срещу коронавируса се запазват в човешкия организъм, преболедувал COVID-19, до осем месеца след поставянето на диагнозата. До този извод стигнаха изследователи от миланската клиника „Сан Рафаеле” в съвместно проучване с експерти от Висшия здравен институт, съобщиха АФП и ТАСС.

Трета доза от Moderna увеличава антителата срещу опасните щамове на COVID-19

Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Нейчър комюникейшънс”. В него са участвали 162-ма пациенти, 67 на сто от които са били мъже, потърсили лекарска помощ в миланската болница през първата вълна на пандемията.

Средната възраст на участвалите в изследването е 63 години. Повече от половината от участниците имали поне едно хронично заболяване, най-често хипертония и диабет. От 162-мата пациенти, 134-ма били хоспитализирани.

Учени откриха две нови мутации в генома на COVID-19

Авторите на изследването отбелязват, че продължителността на активност на антителата не зависи от тежестта на протичане на инфекцията. При заразените с COVID-19 пациенти, които не изработят антитела в първите две седмици след заразяването, съществува риск от развитие на тежка форма на болестта. Координаторът на изследването Габриела Скарлати изтъкна, че пациенти, при които не се образуват антитела една седмица след заразяването, трябва да бъдат лекувани с особено внимание. „Това ще предотврати възникването на тежки форми на заболяването”, каза тя.

„ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ”: Нужна ли е втора игла, ако след първата имаме достатъчно антитела? (ВИДЕО)

По време на изследването учените установили, че наличието в организма на антитела срещу други видове коронавируси или сезонни грипове не пречи на изработването на антитела срещу COVID-19. Изследователите тепърва ще уточняват колко време след оздравяване преболедувалите трябва да се ваксинират, както и доколко антителата след инфекция са ефикасни срещу различните варианти на коронавируса.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК