Претърсени са 21 адреса в Мездра, Варна и София

Специализираната прокуратура и ГДБОП участваха в неутрализирането на международна група за измами чрез търговия с финансови инструменти, нанесла щети за 30 млн. евро.

На 11 май следователи от отдел „Следствен“ при Специализираната прокуратура и служители на ГДБОП участвали в международна операция по неутрализирането на организирана престъпна група за измами при търговия с „бинарни опции“ и други финансови инструменти.

В съвместните действия се включили полицейски и съдебни органи на територията на 7 държави - Германия, Северна Македония, Испания, Полша, Швеция, Израел и България. Действията били координирани от Агенцията за правно сътрудничество на страните от ЕС - Евроджъст. На територията на България в процесуално-следствените действия участвали разследващи екипи от Германия.

СПЕЦАКЦИЯ: ГДБОП разби престъпна кибергрупа в Шуменско

В изпълнение на Европейска заповед за разследване (ЕЗР), издадена от прокуратурата в Кобленц, на територията на градовете София, Мездра и Варна са претърсени 21 адреса – колцентрове, офиси на дружества и жилища.

Спецакция на полиция и прокуратура в Сливен

Иззети са 68 компютърни системи в различни конфигурации, 43 носители на памет, 19 мобилни телефона, ценности, множество банкови и други документи. Всички те ще бъдат предадени на разследващите органи в Германия.

17 души са задържани при спецоперация в Бургаско

Задържани, съгласно издадените 5 Европейски заповеди за арест, са петима души, включително двама чужди граждани. Сред тях е и ръководителят на групата – израелски гражданин, който опитал да напусне страната в посока Гърция. У него са намерени наркотици, за което му е определена мярка за неотклонение „задържане под стража“ от Окръжен съд – Благоевград. Останалите четирима са задържани за 72 часа. Предстои да бъдат внесени искания за „задържане под стража“ на всеки от тях.