Отпадат редица ограничения в страната

В южната ни съседка падат редица ограничения, наложени заради коронавируса. А влизането в Гърция вече става освен чрез PCR тест или сертификат за ваксинация, и с бърз антигенен тест, направен в последните 24 часа.

Трафикът към Гърция днес беше осезаемо слаб, но на „Кулата” отново се чакаше дълго, макар опашката да не беше голяма. Повечето пътуващи споделиха, че чакането отнема около два часа.

От днес българските граждани могат да влизат денонощно в Гърция през ГКПП „Капитан Петко Войвода – Орменион“ и ГКПП „Кулата – Промахон“.

Край на SMS-ите за разходка в Гърция

Чакащите на опашката коментираха, че през границата може да се минава по-бързо, ако се създаде нужната организация.

„Като цяло трябва да има разделение между хора със сертификати, хора за бързи тестове, хора с PCR”, сподели една от пътуващите жени.

А в Гърция по плажовете вече се подготвят за туристите. Прави се дезинфекция на шезлонги, а заведенията слагат масите на по-голямо разстояние. Формалното отваряне е утре, но още миналата седмица беше разрешено на плажове, барове и ресторанти да работят.

От днес отвориха и музеите. Също като хотелиерския и ресторантьорския бизнес, те са част от изключително важния туристически сектор, който формира около 20 %  от икономиката на Гърция. Властите в страната са наясно, че всичко това може бързо да се промени, ако се повишат нивата на заболеваемост.

А българските туроператори прогнозират, че родните туристи ще се отправят по-масово към Гърция в началото на юни.