Това показват данните в Единния информационен портал

Броят на заразените с коронавирус у нас през изминалото денонощие е 203, показват данните в Единния информационен портал. Направените тестове са 7 281. Делът на положителните проби за последните 24 часа е 2,8 процента.

Починалите с COVID-19 са 7 спрямо 49 смъртни случая ден по-рано. През денонощието са излекувани 334 души, което е повече от новодиагностицираните. Активните случаи са 34 464.

Има ли тайна договорка за затваряне на "зелените коридори"?

За последните 24 часа са поставени 6 591 дози от ваксините срещу COVID-19. С тях броят на дозите, поставени досега у нас, достигна до 1 113 351. 

В болница се намират 4839 пациенти с COVID-19, от които 501 в интензивни отделения.

От началото на пандемията в България са потвърдени 414 041 случая на заразяване с коронавирус. Починалите са 17 250, а  излекуваните - 362 327 души.

Работата на „зелените коридори” за имунизации в страната продължи и днес.

Очаква се скоро хората да могат да избират между всички четири одобрени ваксини. Това вече се случва в пункта на болница „Св. Анна”. От вчера лекарите поставят и препарата на Janssen, който е само в една доза. Това означава, че веднага след имунизацията се получава и сертификат.

Интересът към „зелените коридори” продължава да е голям, заяви директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов. Все още обаче не било ясно докога те ще съществуват в сегашния си вид.

Въпреки че ваксината на Janssen се поставя еднократно, най-много от идващите до кабинета на „Света Анна” искат Pfizer, отчитат лекарите.

На ден през пункта минават между 300 и 500 души, но само около 10% от тях са с предварително запазен час през електронния портал. До дълго чакане обаче не се стига.

В „Пирогов” първи доставки на еднодозовата Janssen ще има следващата седмица.

„Едва ли тя ще бъде най-желаната, защото пък най-малко се знае тя дали има възможност да влияе и да протектира срещу вариантите на коронавирус. Знаете, че се появи индийски вариант, около който има много неясноти”, коментира проф. Балтов.

Директорите на лечебни заведения очакват инструкции от здравния министър как ще продължи работата на „зелените коридори”.

„Не знам дали ще са в този вид. Тази организация макар и да коства усилията на много хора, ние ще я поддържаме и занапред, ако има нужда. Ако се каже, че няма нужда от толкова много пунктове ще бъдат намалени и ще бъдат направени така, че да обслужват определени групи, които ни се подават”, обясни проф. Балтов.

В следващите дни трябва да стане ясно и дали ще има поредно удължаване на извънредната епидемична обстановка.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА