Изпитът по английски език – отново най-предпочитан

Над 36 000 ученици се явиха на втората задължителна матура. Тя е по предмет по избор. Изпитът започна в 8 сутринта. Учениците можеха да избират между 13 учебни предмета. И тази година най-желан се оказа английският език.

Както и на първата матура - тази по български език и литература, има само осем ученици, които са под карантина и ще положат изпита при по-строги мерки. Няма обаче данни за заразени с коронавирус деца, които да не могат да се явят на препитването.

НА МАТУРАТА: Хванаха двама зрелостници с телефони и трима без документи (ОБЗОР)

Даниел и Анна са завършили английска гимназия и това е причината без да се замислят да изберат точно английския за втория си зрелостен изпит. Твърдят, че онлайн уроците не са ощетили подготовката им.

„Качеството на обучението поне при нас не спадна”, обясни Анна.

„Всеки сам си разчита - дали ще учиш вкъщи или в училище - от теб си зависи”, добавя Даниел.

На Младен обаче му се е наложило да плаща за частни уроци: „Не е достатъчна подготовката от онлайн обучението. Не се чувствах подготвен само с нея”, категоричен е Младен.

За матура по английски се записва след съвет от приятели. „Хората казват, че е лесна. В крайна сметка, ние трябва да вземем диплома”, обясни Младен.

 


Близо 12 500 са зрелостниците, избрали точно английския език за втора матура. Така предметът за поредна година е на първо място сред желанията на учениците.

„На второ място е „Биология и здравно образование”, на трето - философският цикъл. Най-малко заявления има италианският език - само 65”, посочи зам.-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова.

Днешната матура също се проведе при стриктно спазване на мерките. Учениците влизаха от различни входове и се проверяваха за грипоподобни симптоми. Носенето на маска е задължително през цялото време. И все пак могат да се допуснат изключения, заявиха директори.

„Би трябвало да стоят с маска заради собствената си сигурност. Причината е, че са деца от различни училища. Ако все пак не им понася или имат нужда от глътка въздух, няма да бъде нарушение”, обясни директорът на 18 СУ „Уилям Гладстон” Вили Стойчева.

В края на май по желание учениците могат да се явят и на още една допълнителна матура по избираем предмет.